Gazdaság

Férfiak igénylik a babaváró hitelek nyolcvan százalékát

Az érintettek harminc százaléka a családi otthonteremtési kedvezményt is igénybe veszi, hogy teljeskörűen kihasználja az állami támogatási lehetőségeket a családalapításhoz

Mintegy nyolcezer babaváró hitelt igényeltek hetvenötmilliárd forint összértékben a K & H Banktól az államilag támogatott konstrukció tavaly júliusi megjelenése óta eltelt egy évben – derül ki a pénzintézet lapunknak megküldött közleményéből. A kérelmek nyolcvannyolc százalékát hagyta jóvá a pénzintézet, ezekre átlagosan 9,7 millió forintot, azaz csaknem a maximálisan elérhető tízmillió forintos összeget már folyósította.

Férfiak igénylik a babaváró hitelek nyolcvan százalékát
Jelentős kereslet mutatkozott az elmúlt egy évben a babaváró hitelekre
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A babaváró hitelek nyolcvan százalékát férfiak igénylik, de természetesen végül a házaspárok közösen veszik fel a kölcsönt. Komoly kereslet mutatkozott az elmúlt egy évben az államilag támogatott babaváró hitelekre a K & H Banknál – derül ki a pénzintézet összefoglalójából, amely a tavaly július óta igényelhető babaváró hitel egyéves évfordulójára készült. Egy év leforgása alatt a K & H-hoz nyolcezer igénylés érkezett hetvenötmilliárd forint összegben. „Az igénylések többségét, tízből kilencet hagyott jóvá a K & H és ezeket folyósította is az érintetteknek, akiknek harminc százaléka a családi otthonteremtési kedvezményt is igénybe veszi, hogy teljeskörűen kihasználja az állami támogatási lehetőségeket a családalapításhoz” – mondta Árva András, a K & H lakossági marketing részleg vezetője.

A babaváró hitel elsősorban a harminc–harminckilenc évesek körében népszerű. A bank adatai szerint ebből a korosztályból négyszer annyian igényelték a hitelt, mint a húsz–huszonkilenc évesek táborában. A harmincas korosztály túlsúlya a bank szakértői szerint azzal is magyarázható, hogy nekik már biztosabb az anyagi hátterük. A hivatalos adatokat nézve, az idei év első negyedévében, a kedvezmények nélkül a harminc–harminckilenc évesek átlagbére 276 ezer forintot tett ki, míg a húsz–huszonkilenc éves korosztályé 221 ezer forintot. Ez is lehet az egyik oka annak, hogy a biztosabb anyagi háttérrel rendelkező harmincasok között népszerűbb a konstrukció. Az is érdekes tendencia, hogy az anyák első gyermek vállalásának átlagos életkora az elmúlt években nőtt, jelenleg 29 év körüli – kommentálta a KSH adatait Árva András.

A K & H Bank összefoglalója szerint bár – a babaváró hitel vonatkozó szabályai szerint – maximum negyvenéves nők igényelhetik a kölcsönt, a férfiaknál azonban nincs ilyen korlátozás. A K & H-nál a babaváróhitel-igénylő férfiak tizenhárom százaléka negyven évnél idősebb, de az elmúlt évben kétszer is volt példa arra is, hogy hatvan évnél idősebb férfi igényelte a hitelt.

A bevezetés óta eltelt egy évben a babaváró hitelt igénylő házaspárok nagyjából felénél már úton volt a baba, ez az esetükben azt is jelenti, hogy a teljes futamidőre kamatmentes a hitel és a törlesztőrészletek fizetését három évre felfüggeszti a bank. Több mint egy tucat családnál már érkezik a második gyermek, ezért nekik az eredeti tartozás hetven százalékát kell csak visszafizetni az állami támogatás miatt. A K & H-nál öt olyan család van, akiknél már a teljes tartozás megszűnt, mert hármasikrek érkeztek vagy érkeznek hamarosan.

A babaváró hitel igénylését tervezők számára a K & H új babaváró kalkulátora nyújthat segítséget, amely a gyermekvállalás időpontja és a gyermekek száma alapján megmutatja, hogy miként alakulhat a hitel törlesztése a jövőben. Az össze­sített adatok alapján a kalkulátort használók hetven százaléka egy gyermeket vállalna öt éven belül, tizennyolc százalékuk kettőt, nyolc százalék pedig három gyermeket tervez – közölte a bank. Az érintettek által elvégzett kalkulá­ciók szerint az átlagos hitelösszeg 9,3 millió forintot tesz ki, ez valamivel elmarad a ténylegesen folyósított babaváró hitelek 9,7 millió forintos átlagától.

Kapcsolódó írásaink