Gazdaság

Folytatódik a napenergia térnyerése

Tavaly a bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia részaránya 9,7 százalékra emelkedett

A 2018-as és 2019-es éves villamosenergia-fogyasztási adatokból egyértelműen kiderül: egyre nagyobb hányadot képviselnek a megújuló energiaforrások, amelyeken belül a napenergia képviseli a legjelentősebb részarányt.

Folytatódik a napenergia térnyerése
A hazai megújulóenergia-szektorban a napelemes beruházások növekedtek a leglátványosabban
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A hazai megújulóenergia-szektorban az elmúlt évekhez hasonlóan 2018-ban is a napelemes beruházások növekedtek a leglátványosabban – állapította meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) beszámolója. Magyarország teljes bruttó végső energiafogyasztása 2018-ban 800,16 PJ-t tett ki. A bruttó végső megújulóenergia-fogyasztás 2018-ban 99,97 PJ volt, így az összesített megújuló-részarány 2018-ban 12,49%-on állt. A megújuló energiaforrásokból származó energiafogyasztás legnagyobb része továbbra is a fűtés és hűtés területéről származott, tavalyelőtt 78,1%-os részaránnyal.

A bruttó villamosenergia-termelést tekintve 2018-ban 3842 GWh villamosenergia-termelés valósult meg megújuló energiaforrások felhasználásával, amely közel 12%-os növekedést jelent az előző évi 3442 GWh-hoz képest. A napenergia alapú villamosenergia-termelés esetében jelentős, 78%-os növekedés figyelhető meg.

Scherer Zsolt, a hivatal sajtófőnöke elmondta, ha egy évvel korábbra tekintünk, tavaly a bruttó villamosenergia-termelés mennyisége hat százalékkal emelkedett az előző évhez képest. A 2019. évi primer belföldi felhasználás (1113 PJ) 2018-hoz képest gyakorlatilag nem változott, az egyes energiatermékek esetében azonban eltérő változások voltak.

Rámutatott, az elsődleges megújuló energiahordozók közül a napenergia felhasználása több mint kétszeresére növekedett, a bio­üzemanyagok termelése pedig hat százalékkal nőtt. A szilárd biomassza-termelés és -felhasználás csökkent, mértéke három, illetve négy százalékot tett ki.

A nukleáris és fosszilis alapú energiatermelés nőtt, a biogáz alapú termelés csökkent, a napelemek által termelt villamos energia pedig az előbb említett kiugró mértékben növekedett. A fosszilis alapú villamosenergia-termelésen belül a szén- és széntermék (elsősorban lignit) alapú termelés csökkent 13,5%-kal, a földgáz alapú termelés nőtt 18,5%-kal.

A bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia részaránya 9,7%-ra emelkedett, köszönhetően annak, hogy a megújuló alapú termelés nagyobb mértékben nőtt, mint a bruttó fogyasztás.

Megújuló-részarány a villamosenergia-fogyasztásban
Megújuló-részarány a villamosenergia-fogyasztásban
Fotó: MEKH

Kijárási korlátozások és áramfogyasztás

Idén a koronavírus-világjárvány és a bevezetett kijárási korlátozások okozta kereslet csökkenése szükségessé tette a villamosenergia-termelés visszafogását. Heti bontásban tekintve Magyarországon március közepéig emelkedett a villamosenergia-fogyasztás, az éves növekedési ütem 2% körül ingadozott, majd a veszélyhelyzet március 11-én történt kihirdetése után megfordult a trend. A visszaesés húsvét körül érte el mélypontját, 11%-os áramkereslet-csökkenéssel. A kijárási korlátozások fokozatos feloldása segítette az áramkereslet normalizálódását, de júniusban még mindig 8% körüli fogyasztáscsökkenés volt megfigyelhető az előző év azonos időszakához képest.

Hirdetmény
 

METÁR-pályázati felhívás közzétételéről
 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal – mint Kiíró – pályázatot hirdet zöld prémium típusú támogatás elnyerésére a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelési támogatás korlátairól és a prémium típusú támogatásra irányuló pályázati eljárásról szóló 62/2016. (XII. 28.) NFM rendelet alapján. A pályázathoz kapcsolódó Kiírási Dokumentáció várhatóan 2020. július 15-től elérhető a http://www.mekh.hu/metar-tender-2020-i oldalon. A pályázati dokumentációk 2020. szeptember 15-től 2020. október 15-ig nyújthatók be elektronikus módon, a Kiírási dokumentációban meghatározottak szerint.

 

Announcement
 

Auction for renewable electricity producers
 

According to the Decree of the Ministry of National Development No. 62/2016 (XII. 28.) on the limit of operational support for renewable electricity and on the tendering procedure for premium support, the Hungarian Energy and Public Utility Regulatory Authority calls a tender to support renewable electricity producers. Applications can be handed in electronically from 15th September 2020 till 15th October 2020. The details of the tendering process (including the way of application) are expected to be available from 15th July 2020 on the http://www.mekh.hu/metar-tender-2020-i website.

Összeállításunk a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatásával készült 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom