Gazdaság

Számos kisebb céget is megmentett az állami bértámogatási program

Eddig százötvenezer dolgozójuk után kértek támogatást olyan vállalkozások, amelyek rendelésállománya csökkent – mondta Palkovics László

Összesen százhetvenmilliárd forinttal támogatja a kormány a legalább nyolcszázezer eurós beruházást megvalósító cégeket, a feltétel a munkaerő megtartása.

Számos kisebb céget is megmentett az állami bértámogatási program
Palkovics László: A közfoglalkoztatási program is kibővíthető
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A kormány 1,2 millió ember számára nyújt olyan támogatást, amely lehetővé teszi a munkahelye megtartását vagy pótolja a kieső jövedelmét, segíti a jövőre való felkészülését – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter tegnap Hódmezővásárhelyen. Palkovics László a Naturtex Kft. üzemében a cég bértámogatást biztosító okiratának ünnepélyes átadásán azt mondta, a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében indított gazdaságvédelmi akcióterv leglényegesebb eleme a meglévő munkahelyek megóvása volt. Olyan vállalkozások, amelyek rendelésállománya csökkent, százötvenezer dolgozójuk után kértek támogatást a munkahelyek megőrzése érdekében. Az érintett cégek jelentős részben magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozások, a jelentkezők több mint ötven százaléka mikrovállalkozás – tudatta a miniszter. A kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók bérköltségének negyven százalékát fedező támogatásra már több mint tizennégyezer kérelem érkezett be.

Összesen százhetvenmilliárd forinttal támogatja a kormány a legalább nyolcszázezer eurós beruházást megvalósító cégeket, a feltétel a munkaerő megtartása – közölte Palkovics László. Hozzátette: a kkv-k struktúraváltásának támogatására – kutatás-fejlesztésre, az energetikai vagy pénzügyi rendszer átalakítására – ötvenmilliárd forint áll rendelkezésre. Hatvannégyezren kezdték el azt a digitális képzési alaptanfolyamot, amely ősszel már tanúsítványt adó oktatással folytatható. A munkahelyteremtő bértámogatási program hetvenötezer ember munkába állását segítheti, a cégeknek hat hónapot követően három hónapos továbbfoglalkoztatást kell vállalniuk – közölte a miniszter.

Palkovics László kitért arra is,hogy bár a közfoglalkoztatottak létszáma akár kétszázezerre emelkedhetne, a jelentkezők száma nem nőtt, az érintettek el tudnak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon a támogatási konstrukciók segítségével.

Csongrád-Csanád megyében a kor-mány intézkedéseivel több mint hat-ezer ember munkahelyét védték meg vagy teremtettek számára újat. A térség a kutatás-fejlesztés vagy a high-tech beruházások szempontjából kiemelkedik a többi megye közül, nagyjából Budapestnek felel meg – hangsúlyozta a miniszter. Lázár János (Fidesz) országgyűlési képviselő kifejtette, a járvány következtében Hódmezővásárhely és Makó térségében ezernyolcszáz ember veszítette el munkáját, ezért kiemelkedően fontosak a kormány gazdaságvédelmi intézkedései.

Már 18,5 milliárd forint munkahelyvédelemre

A kormány 114 ezer munkahely megtartására 8200 cégnek összesen tizennyolc és fél milliárd forint bértámogatást fizetett ki tegnapig. A munkahelyvédelmi bértámogatásra 11 735 cég csaknem 152 ezer dolgozóra nyújtott be 25 milliárd forint igényt – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára Hajdúszoboszlón, amikor bértámogatói okiratokat adott át. Bodó Sándor emlékeztetett, ilyen támogatást azok a vállalkozások kaphatnak, amelyek csökkentett munkaidőben foglalkoztatják dolgozóikat, az így kieső munkabér hetven százalékát fedezi az állam. Egyre népszerűbb a program országszerte, csak Hajdú-Bihar megyében például ötszáz vállalkozás hatezer munkavállalóval pályázik a munkahelyvédelmi bértámogatási program forrásaira – tette hozzá az államtitkár. Ismert, ezen felül a bértámogatási program új elemmel egészült ki, amely nyolcvanmilliárd forintos keretösszeggel akárhetvenötezer munkahely létesítését támogatja. (MOA)

Támogatás megyénként legalább öt nagy cégnek

A kormány egyik legeredményesebb befektetésösztönző eszköze a nagyvállalati beruházási támogatás – jelentette ki tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter a Fejér megyei Sárszentmihályon. A Masterplast Gyártó és Kereskedelmi Kft. részére nyújtott támogatást igazoló szerződés aláírási ünnepségén hangsúlyozta: a támogatási programra szükség volt, hogy segíteni tudják azokat a vállalatokat, amelyek már nem kis- és középvállalkozások, így nem jár nekik uniós forrás, de hazai forrásokkal fejleszteni tudnak. Jelezte, hogy a nagyvállalati beruházási támogatás keretében 141 támogatási szerződést kötöttek, és nyolcvanhat projekt megvalósulását segítették, vagyis nincs olyan megye az országban, ahol ötnél kevesebb támogatási szerződést kötöttek volna. A Masterplast-csoport mintegy 1,25 millió eurós – csaknem 440 millió forintos – diffúziós tetőfólia gyártásfejlesztési projektjéhez a kormány 440 ezer euró, azaz több mint százötvenmillió forint támogatást adott – tette hozzá az MTI tájékoztatása szerint. (HG)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom