Gazdaság

Matolcsy: Vége a nyugati kivételességnek

Valószínűleg mindegyik nyugati nemzet kivételesnek tartja magát – írja Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank vezetője a novekedes.hu portálon pénteken megjelent cikkében.

Matolcsy: Vége a nyugati kivételességnek
Matolcsy György
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A britek felépítettek egy birodalmat, de mára - ahogyan Philip Stephens írta (Financial Times, 2020. május 15) -, a brit kivételességnek vége. Ez minden más nyugati kivételességre is igaz, a régi/új ázsiai hatalmak felemelkedése miatt. Egy nemzet számára kivételesnek lenni jelentheti azt, hogy a mega-törzs minden tagja kivételes. Ez jó érzéssel tölthet el, de óriási egókhoz és túlzott individualizmushoz vezethet. Mindezek véget fognak érni, mert először túlzott magabiztossághoz, majd nagy hibákhoz vezetnek. Epiktétosz, Seneca, Konfuciusz és Lao-ce sokat segítenek a szerény gyökereinkhez való visszatérésben – írta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom