Gazdaság

Bezárnak a szállodák, hogy ne legyen esély a vírus terjedésére

Probléma: a turizmus-vendéglátásban az egyik legnagyobb költséget a munkabér jelenti

Jelenleg huszonöt-harmincszázalékos a foglaltság a szállodákban, ami április elsejére nulla lesz – számolt be lapunknak az aktuális turisztikai helyzetről Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Bezárnak a szállodák, hogy ne legyen esély a vírus terjedésére
Fotó: MH

Drámai helyzetet ismertetett Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a múlt hét csütörtökön. Úgy fogalmazott: még soha nem volt ilyen helyzetben a világ turizmusa, mint most a koronavírus-járvány miatt. Ismertette: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból az látszik: napról napra nő a visszamondások száma. A megoldáson dolgoznak, ha minden jól sikerül, akkor tíz hónap alatt visszaállhat a turizmus a 2019-es szintre. Az MTÜ minden reklámkampányt leállított a járvány végéig, hétpontos akciótervet visz a kormány elé, ezek között lesz forgalomélénkítő kampány vagy a létrehozott vis maior alap felhasználása.

Flesch Tamás, a Magyar   Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke tegnap lapunknak úgy nyilatkozott: „Rengeteg szálloda azon gondolkodik, hogy bezár, nemcsak Budapesten, vidéken is. Mindenki arra keresi a megoldást, mit kezdjen a munkavállalóival, hogyan oldja meg, hogy ne legyenek létbizonytalanságban, miként lehet nekik jövedelmet biztosítani.” A szállodaszövetség elnöke elmondta, tárgyalások folynak a kormánnyal, hogyan tudják közösen, összefogással enyhíteni a koronavírus okozta helyzet turizmusra gyakorolt hatásait. Flesch Tamás elmondása alapján mindkét oldal nagyon fegyelmezett, a munkaadói és a munkavállalói oldal is tudja a kötelességét. Problémát okoz, hogy a turizmusban és a vendéglátásban az egyik legnagyobb költséget a munkabér jelenti. Emiatt szeretne a szektor mihamarabb segítséget kapni a kormánytól, hogy összeálljon valamilyen átmeneti bérezés, a dolgozóknak a helyzethez viszonyított anyagi biztonsága megmaradhasson – mondta. „Naponta változik minden rohamtempóban, nem az van, mint 2008-ban. Drasztikus a visszaesés, nincs bevétel, a költségek adottak. A kormányzatnak nincs egyszerű dolga, első a biztonság, amivel tökéletesen egyetértünk. Ami nekünk prioritás, az emberek sorsa, így azt szeretnénk, ha a héten a szakma már kapna valamilyen választ, tudnunk kell, létezik-e megoldás a turizmusban dolgozó emberek átmeneti bérezésével kapcsolatban” – emelte ki Flesch Tamás, majd hozzátette, a legfontosabb egészségügyi teendő zajlik jelenleg: bezárni a szállodákat, a vendéglátóipari egységeket, hogy ne legyen esély a járvány terjedésére.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom