Gazdaság

Fizetésképtelenséget jelentett Libanon, nem tud törleszteni

Hatalmas adósság

Hasszan Diab libanoni miniszterelnök szombaton közölte, Libanon nem tudja törleszteni a következő hét elején esedékes, 1,2 milliárd dolláros (360 milliárd forintos) eurókötvény-tartozását.

Ez az első alkalom, hogy az egykoron a Közel-Kelet Svájcaként is emlegetett ország fizetésképtelenséget jelentett. „Nem volt könnyű döntés – mondta, s hozzátette – Libanon adóssága nagyobb, mint amit az ország elbír.” A közel-keleti országban az államadósság eléri a bruttó hazai termék 170 százalékát. Libanonban az 1975 és 1990 közötti polgárháború óta nem volt ilyen rossz a gazdasági helyzet. A korábban egyetemi professzorként dolgozó Diab televíziós beszédében megvédte a kormány szombaton hozott döntését a szuverén adósság törlesztésének felfüggesztéséről, és javasolta a hitelezőkkel az adósság átütemezésről való tárgyalások megkezdését.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom