Gazdaság

Induló vállalkozásoknak segít a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács

Gazdaságélénkítő kutatás-fejlesztések

Új elemként jelenhet meg a Gyorsítósáv program és a Kis- és Középvállalkozás Start innovációs program az induló vállalkozások ösztönzésére, támogatására a pályázati kínálatban – nyilatkozta tegnap Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, miután a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT) megtartotta első ülését a Parlamentben.

Induló vállalkozásoknak segít a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács
Palkovics László
Fotó: MH

A miniszter közölte, az NTT megtárgyalta a kutatás-fejlesztés és innováció (KFI) stratégiát is. Ezzel biztosítható, hogy a források eljussanak a megfelelő piaci, civil és tudományos szereplőkhöz, ahol együttműködések útján a lehető legnagyobb mértékben hasznosulnának a támogatások – fejtette ki. Palkovics László felhívta a figyelmet, hogy a KFI-támogatások éves szinten 0,3 százalékkal növelik a bruttó hazai terméket, ami a támogatási formák közül a második legjobb eredménynek számít. A nemzeti tanács nemzetközi kapcsolódását Günther Oettin­ger társelnöki szerepvállalása biztosítja, aki szakmai felkészültségét uniós biztosként több cikluson át igazolta. A társelnök meglátásaival segítheti a magyar tudományos közösség, a hazai KFI nemzetközi beágyazódását – jelentette ki a miniszter. Ismertette, a tanácsban tapasztalt, tekintélyes és nagy tudású szakemberek, szakpolitikusok, tudósok kaptak helyet, például Varga Mihály pénzügyminiszter vagy Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. A tervek szerint az NTT 2020 második felében ül össze újra. A kormány célja, hogy 2030-ra hazánk jelentős innovátorrá váljon Európában – tette hozzá.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom