Gazdaság

Süli: A két új paksi blokk is a világ élvonalába kerül

Az atomerőmű bővítése nélkül a klímavédelmi célkitűzések elérhetetlenek, a beruházásnak köszönhetően tizenhétmillió tonna szén-dioxidtól mentesül környezetünk

A Paks II. Atomerőmű főépületének építése jövő év szeptemberében kezdődhet meg. Az új blokkok visszahozzák a befektetett összeget, és profitot is termelnek majd – mondta Süli János miniszter a Joint Venture Szövetség és együttműködő partnerei által szervezett vállalatvezetői fórumon.

Süli: A két új paksi blokk is a világ élvonalába kerül
Az atomerőmű időjárástól függetlenül, olcsón és gazdaságosan képes villamos energiát termelni – emelte ki a tárca nélküli miniszter
Fotó: MH

Idén júniusban nyújtják be a paksi atomerőmű főépületének létesítésiengedély-kérelmét a hatóságoknak, amelynek véleményezésére – nemzetközi szakértők bevonásával – az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) tizenöt hónapja van – derül ki a Joint Venture Szövetség lapunknak megküldött közleményéből. Leghamarabb tehát 2021 szeptemberében kaphat létesítési engedélyt, azonban a földmunkákat a szükséges jogszabály-módosítást követően hónapokkal korábban el lehetne kezdeni.

 „Kiforrott és kipróbált rendszerek, technológiák segítik, hogy a két új paksi blokk (a meglévőkhöz hasonlóan) a világ élvonalába kerüljön” – mondta Süli János, kiemelve, hogy a Paks II. blokkvezérlő berendezését a Framatome SAS–Siemens AG-konzorcium szállítja, a turbinatendert pedig a GE Hungary Kft. az Alstommal közösen nyerte meg. Paks II. nélkül nem lehetne elérni a klímavédelmi célkitűzéseket – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy 17 millió tonna szén-dioxidtól mentesítheti a környezetet a két új blokk. Ráadásul az atomerőmű időjárástól függetlenül, más magyarországi kapacitásokhoz képest olcsóbban tudja megtermelni a villamos energiát. Nem lehet hazánk energiaellátását megoldani kizárólag megújuló energiaforrások segítségével, különösen hogy évről évre nő a csúcsigénybevételek száma és mértéke is. Paks II. felvonulási területén összesen 119 műtárgy, épületek (irodák, étterem, konyhák) és utak megépítésére kerül sor. A miniszter úgy számol, a blokkok elkészültét követően az üzemeltető-létszám nagyjából kétharmada lakhat Pakson, mivel innen biztosítható minden körülmények között a bejárásuk. A többiek Szekszárdon, illetve a környékbeli településeken lakhatnak – tette hozzá Süli János.

Kapcsolódó írásaink