Gazdaság

Az agráriumnak is segítenek a légi felvételek

Drónokkal fejleszthető a mezőgazdálkodás, a legmodernebb eszközök a gépi tanulás módszerével meg tudják becsülni a hiányzó, letarolt növények darabszámát is

A drónok nemcsak megfigyelésre, hanem akár elemzés végrehajtására is képesek. A műszerek helymeghatározással rendelkeznek, és permetezésre is használhatók.

Az agráriumnak is segítenek a légi felvételek
A precíziós gazdálkodás elterjedésében jelentős szerepet kapnak a drónok
Fotó: AFP/Only France/J.B Nadeau

Az agrárium drónjait elsősorban terepfelmérésre, a vízellátottság vizsgálatára használják – közölte tegnap a Magyar Hírlappal Czondi Attila, a drónértékesítésssel foglalkozó HRP Europe Kft. termékmenedzsere. Ismertette, a nagy traktorok, agrárgépek alkalmazása helyett is célszerű a drónok használata a mezőgazdaságban, elkerülve a taposáskárokat. Egyre népszerűbbé válik az alkalmazásuk, a nyár folyamán ezért külön drónszabályozásra is sor kerül – tette hozzá. Pontos, specifikus légifelvétel-térképek készítése évekkel ezelőtt még csak igen költséges repülőgépes, helikopteres vagy műholdas felvételezéssel volt kivitelezhető – írja a cég hivatalos oldalán. Napjainkban szerencsére ez a drónok segítségével már sokkal költséghatékonyabban, gyorsabban, precízebben és egyszerűbben megoldható.

Az elkészített képekből rengeteg hasznos információt megtudhatnak a figyelmes szemek, de a drónszoftvergyártók termékeivel a képek feldolgozását és elemzését nagyban megkönnyíthetjük. A nagy pontosságú helymeghatározással szerelt drónokkal, ugyanazon koordinátákon végighaladva pontosan ugyanazt a területet fotózhatjuk le időszakonként. A drónok segítségével felmérhetjük, mekkora kárt okoztak a különböző természeti erők. A drónokba épített fejlett szenzorok képesek lehetnek arra is, hogy megbecsüljék azt, hogy az adott vihar vagy más természeti erők okozta kár mekkora területen jelentkezett a gazdaságunkban.

A legmodernebb drónok nemcsak területalapú becslésre képesek, hanem gépi tanulás segítségével meg tudják becsülni a hiány­zó, letarolt növények darabszámát is. Ezeket az adatokat biztosítási eljárásokban hasznosíthatjuk. Az agrárium drónjai által készített felvételek segítségével fejleszthető a precíziós gazdaság. A legújabb trend, hogy a drónokat nemcsak felvételezésre kezdték el használni, hanem permetezésre is, méghozzá jellemzően olyan területeken, ahol a munkagépek csak nehézkesen tudnák ellátni a feladatukat.

A robusztus, tartályokkal felszerelt drónok – melyeken a permetezési feladat nem csak messziről távirányítható, de automatizálható is – képesek a permetezés hatékonyságát drasztikusan megnövelni azáltal, hogy a szenzoraik, felismerve a növényeket, növényrészeket, csak azok kívánt részeire juttatják el a permeteszereket.

Kapcsolódó írásaink