Gazdaság

Soha nem jött annyi beruházás Magyarországra, mint tavaly

„A magyar gazdaság dimenzióváltását mutatja, hogy az új befektetésekkel létrehozott munkahelyeket ötven százalékkal magasabb fizetések jellemzik, mint a 2017-ben létrejötteket”

Hárommal több nagyberuházásról állapodtak meg 2019-ben, mint egy évvel korábban. Ez új rekord, egyben az első alkalom, hogy száz fölé került ez a szám.

Soha nem jött annyi beruházás Magyarországra, mint tavaly
Új korszakba lép a globális autóipar
Fotó: MH

A kormány összesen 101 nagyberuházásról tudott megállapodást kötni külföldi és magyar nagyvállalatokkal – mondta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatóján. Felhívta a figyelmet, hogy a beruházások összértéke eléri az 1705 milliárd forintot, ez pedig ugyancsak rekordnak tekinthető és a tavalyi bruttó hazai termék mintegy négy százalékát teszi ki. Ennek érdekében a kormány összesen 156 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segítette ezeknek a beruházásoknak a megvalósulását – tette hozzá. Kifejtette: magyar gazdaság dimenzióváltását mutatja, hogy az új beruházásokkal létrehozott munkahelyeket ötven százalékkal magasabb fizetések jellemzik, mint a 2017-ben létrejötteket. Korábban szinte csak termelésorientált nagyvállalatok érkeztek hazánkba, most már olyan új technológiákat alkalmazó cégek indítanak beruházásokat, amelyek igazodnak az új világgazdasági korszak által diktált elvárásokhoz. A magyar gazdaság orientációja ezzel a kutatás és fejlesztés irányába fordult – hangsúlyozta a tárcavezető.

Szijjártó Péter: Évről évre egyre több külföldi vállalkozás bízik Magyarországban
Szijjártó Péter: Évről évre egyre több külföldi vállalkozás bízik Magyarországban
Forrás: MH/Purger Tamás


Mint mondta, a tavalyi év azért is volt még egyedi, mert nem Németországból, hanem Dél-Koreából érkezett a legtöbb beruházás. A keleti nyitás sikerét mutatja, hogy a 2019-es magyarországi beruházási érték mintegy 48 százalékát két koreai nagyvállalat hajtotta végre, a dél-koreai, japán és kínai beruházók pedig az új munkahelyek harmadát hozzák létre – szögezte le. A miniszter kiemelte: teljesen új korszakba lép a globális autóipar, Magyarország pedig ennek az időszaknak is az egyik vezető országa, példaként említette, hogy tavaly nyolc olyan beruházás érkezett az országba, amely elektromos akku mulátorok, illetve alkatrészeik gyártásában érdekelt, emellett több cég is fejleszti magyarországi elektromosmotor-gyártását.

Minden korábbinál több, összesen tizennégy üzleti szolgáltató központ jött létre 2019-ben Magyarországon, mondta, hozzátéve: az ilyen munkahelyek a jól képzett, több nyelvet beszélő fiataloknak biztosítanak magas fizetést nyújtó állásokat, segítve ezzel itthon maradásukat. Kiemelte, a magyar gazdaság több lábon áll és kiegyensúlyozott, ami biztonságot jelent. A miniszter szerint erre utal, hogy a beruházások 20 különböző iparágban valósulnak meg. A területi kiegyensúlyozottságot pedig az mutatja, hogy minden megyébe érkezett beruházás, Budapest és Pest megye mögé pedig Komárom-Esztergom megye zárkózott fel a rangsorban – mondta. Megjegyezte, a magyar tulajdonú társaságok tíz nagyberuházást hajtottak végre 2019-ben, ezek összértéke 126 milliárd forint.

Kapcsolódó írásaink