Gazdaság

Nem igaz, hogy összeszerelő üzem vagyunk, a projektek közel harmada kutatás-fejlesztés

Hatalmas a különbség 2009-hez képest

A kormány arra törekszik, hogy a magyar embereket és a magyar vállalkozásokat segítse – hangsúlyozta tavaly is többször a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Nem igaz, hogy összeszerelő üzem vagyunk, a projektek közel harmada kutatás-fejlesztés
Menczer Tamás
Fotó: MH/Ficsor Márton

A tárca felhívta a figyelmet: hatalmas siker, hogy évről évre egyre több külföldi vállalkozás bízik Magyarországban, és hozza ide beruházását. Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár többször is kiemelte: 2009-ben a balliberális kormány utolsó teljes évében 27 beruházásról született döntés a kormány befektetési-ösztönzési rendszerén keresztül. Amíg a 2009-es 27 beruházás értéke nem érte el az egymilliárd eurót, addig a 2018-as 98 beruházás már 4,3 milliárd euró értékben történt, vagyis több mint a négyszeres a különbség, a 2019-es pedig 5,15 milliárd euró, azaz meghaladja az ötszörösét. Az államtitkár azt is hangsúlyozta: nem igaz, hogy összeszerelő üzem vagyunk, példaként kiemelte, a 2018-as 29 projekt a kutatás-fejlesztés, IT és szolgáltató szektorok területén valósult meg, ami hatvanszázalékos növekedés volt az előző évhez képest. Az az állítás sem igaz, hogy a kormány agyontámogatja a beruházókat, hiszen a támogatási intenzitás tízszázalékos. Menczer azt is hangsúlyozta korábban, hogy Magyarország 2010-ben a balliberális kormányok miatt csődben volt, ma viszont hazánk a magyar emberek kemény munkájának valamint a magyar emberek és a kormány szövetségének köszönhetően már nem a probléma részét jelenti Európában, sokkal inkább a megoldáshoz tartozunk. Ezeknek az eredményeknek köszönhetően egyre több a jól képzett munkaerő.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom