Gazdaság

Az eddig elért eredmények megőrzése a cél

Varga Mihály: A kormány célja, hogy több és eredményesebb kutatás valósuljon meg Magyarországon, ezért 32 milliárd forinttal nő a kutatás-fejlesztés támogatása

A január elsejével hatályba lépett változások az adócsökkentések mellett célzott támogatásokkal segítik a családokat és a vállalkozásokat, a kormány célja, hogy megőrizhessük az eddig elért eredményeket – mondta a pénzügyminiszter a hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Az eddig elért eredmények megőrzése a cél
A szálláshelyek áfáját az eddigi 18 százalékról öt százalékra csökkentették
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Varga Mihály kiemelte, hogy továbbra is folytatódnak az adócsökkentések, példaként pedig a kisvállalati adó mértékét említette, amely ettől az évtől 12 százalékra csökken, és ennek köszönhetően negyvenötezer magyar vállalkozásnak mérséklődnek a terhei. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a kormány felfüggesztette a reklámadót, amelynek mértéke így 2022-ig nulla százalék lesz, a tárcavezető szerint mindez hozzájárul majd a piac bővüléséhez.

A szálláshelyek áfáját az eddigi 18 százalékról öt százalékra csökkentették, ezzel az intézkedéssel 32 milliárd forint marad a turisztikai vállalkozásoknál. Egyszerűsítették az adóadminisztrációt is, négy különböző járulékot összevontak, egy adótípust pedig megszüntettek.

A pénzügyminiszter közölte, hogy a falvakban élő családok mellett a vidéki építőipart is segítik, ugyanis ettől az évtől kezdve ötmillió forintig adóvisszatérítést kaphatnak a kistelepülésen építkezők. A kormány összesen tizenötmilliárd forintos tőkeemeléssel támogatja, hogy a vállalkozások könnyebben és olcsóbban juthassanak hozzá a beruházásaikhoz szükséges hitelekhez – mondta.

A kormány célja hogy több és eredményesebb kutatás valósuljon meg Magyarországon, ezért 32 milliárd forinttal nő a kutatás-fejlesztés támogatása – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály arról is beszámolt, hogy idén elindul az öntözésfejlesztési program, amely során a következő időszakban évente 17 milliárd forintot fordítanak majd erre a célra. „A munkát folytatjuk” – jelentette ki videójában a pénzügyminiszter.

Kapcsolódó írásaink

Nyolc százalékkal nő a minimálbér

ĀVarga Mihály pénzügyminiszter kiemelte, tavalyelőtt és tavaly egyaránt két számjegyű volt a bruttó bérek növekedése, idén az első háromnegyed évben tizenegy százalékos

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom