Gazdaság

Nyolc százalék felett is nőhet a minimálbér

Együttállnak azok a gazdasági feltételek, amelyek lehetővé teszik a legkisebb keresetek növekedését

A gazdaság jelenlegi mutatóinak alapján nem zárható ki, hogy több mint nyolc százalékkal emelkedjen jövőre a minimálbér és a garantált bérminimum. Ez mintegy öngerjesztő folyamatként további keresetnövekedést, nagyobb fogyasztást és beruházási kedvet, ezáltal teljesítménynövekedést hozhat – mondta lapunknak Lentner Csaba közgazdászprofesszor.

Nyolc százalék felett is nőhet a minimálbér
A keresetek növekedése ösztönzi a vásárlást
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Egyeztetések kezdődnek a következő napokban többek között a kötelező legkisebb keresetekről, amelyek a tavaly év végén kötött, 2019-re és 2020-ra szóló megállapodás szerint további nyolc-nyolc százalékkal emelkednek, ám bizonyos feltételek esetén felülvizsgálhatják ezt – értesült a Magyar Nemzet. A nyolc-nyolc százalékról szóló megállapodást akkor vizsgálják felül, ha a tavaly évvégi előrejelzéstől – 2,7 százalékos inflációtól, 3,9 százalékos GDP-növekedéstől, illetve a termelékenység 2,9 százalékos emelkedésétől legalább egy százalékponttal valamelyik mutató eltér.

Lentner Csaba közgazdászprofesszor lapunk megkeresésére azt mondta, együttállnak azok a gazdasági feltételek, amelyek lehetővé teszik, hogy akár több mint nyolc százalékkal növekedjenek a legkisebb keresetek jövőre. Hozzátette, ha az év végét illetően is olyan a gazdaság teljesítménye, mint az első tíz hónapban, mindenképpen teljesül ez a feltétel. Kitért rá, évről évre, negyedévről negyedévre teljesülnek a kormány gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásai, a jegybank monetáris politikája pedig – minimális infláció mellett – gátolja a bérek értékvesztését. Lentner Csaba szerint fontos tendencia az is, hogy a magyar gazdaság(politika) belsőerőforrás-vezérelt, célja megőrizni a növekedés ütemét a lassulást mutató eurozónával, Németországgal szemben, és amennyire lehet, függetlenítenie magát. Rámuta-tott, hogy a legkisebb keresetek növekedése további bérnövekedést hoz magával, ami ösztönzi a vá-sárlást és a belső fogyasztást, ez a beruházásokat, utóbbiak pe- dig mintegy öngerjesztésképpen növelik a gazdaság teljesítményét.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom