Gazdaság

Gyorsabban lehet szakmát szerezni

A kormányrendelet százhetvennégy alapszakmát határoz meg, amelyek jövő szeptembertől iskolarendszerben oktathatók, a szakképesítésekre további képzések építhetők

Az OKJ-képzések átalakításának hátterében álló adatokból kiderül: rendkívül kevesen tanulnak a szakképzésben Magyarországon. Az Eurostat adataiból látható, hogy európai összehasonlításban is a lista végén áll hazánk. Az új rendszer teljes mértékben az ipar jelenlegi és jövőbeni elvárásaihoz igazodik.

Gyorsabban lehet  szakmát szerezni
A képzéseknek a gazdaság igényeihez kell idomulniuk
Fotó: MH

Az újításoknak köszönhetően határozottan működőképes oktatási rendszer fog kialakulni – mondta el lapunknak Benkő Zoltán, a Hot and Cold Therm Kft. alapítója és ügyvezetője. A tiszalöki vállalkozás nem olyan régen nyert az Európai Unió Szakképzési Kiválósági Díj vállalatok és tanulók kategóriájában elismerést a szakképzés népszerűsítésében és megszervezésében elért kiemelkedő teljesítményéért. A cégvezető lapunknak elmondta, részt vesznek az új OKJ-rendszer kialakításában is, ugyanis profiljuk miatt tagjai az Épületgépészeti Készségtanácsnak, s mivel az átalakítás a szakma szereplőinek bevonásával történik, lehetőségük nyílt tapasztalataikat és tudásukat hozzátenni. Mint arról már korábban is írtunk, Benkő Zoltán az új rendszerről elmondta, nem lesz egyszerű az átalakítás, meg kell tudni felelni az elvárásoknak, de teljes mértékben egyetért az irányelvekkel, melyek mentén olyan képzési rendszer jöhet létre, melyben az ipar jelenlegi és jövőbeni elvárásainak megfele­lően alakítják ki a képzéseket.

Szeptember végén született meg a kormányrendelet az OKJ-rendszer átalakításáról, azzal a céllal, hogy a szakképzés a gazdaság igényeihez idomuljon, és a mun­kaerőpia­con értékes és használható szakképesítések legyenek a kínálatban egy sokkal egyszerűbb, átláthatóbb, egymásra épülő képzési rendszer­­ben. Az átalakítással a szakmát tanulók a jövőben a korábbiaknál átláthatóbban meghatározott szakmajegyzékből vá­laszthatnak.

Jelenleg az OKJ-ban keverednek a szakmai és tanfolyamjellegű képzések, így hétszázhetven kurzus létezik. Az új kormányrendelet százhetvennégy alapszakmát határoz meg, amely 2020 szeptemberétől iskolarendszerben oktatható.
A technikumokban, szakiskolákban, szakképző iskolákban megszerezhető alap szakképesítésekre további képzések építhetőek. A felnőttek számára az iskolarendszerben a második szakma elsajátítása továbbra is ingyenes lesz, a jövőben a képzési idő rövidül, így gyorsabban lehet szakmát szerezni.

A szakmajegyzék átalakítása foglalkozások eltűnését, összevonását és új szakmák megjelenését is jelenti. Az építőiparban például az eddigi vízszigetelő, melegburkoló szakképesítés megszűnik. A melegburkolást beillesztették a burkoló szakképesítésbe, míg a vízszigetelés az újonnan létrehozott szigetelő szakképesítésbe tartozik majd. Ugyancsak új a szerkezetépítő és –szerelő szakképesítés, amire óriási piaci igény mutatkozik.

Az Eurostat adataiból kiderül, 2017-ben az európai középiskolások csaknem fele, pontosan negyven­nyolc százaléka tanult a szakképzésben, a szakoktatásban és hasonló típusú képzéseken a férfiak aránya dominált, az összes tanuló ötvenhat százalékát tették ki. Abban az évben tizenhárom Európai Uniós tagállam is volt, amelyben a diákok több mint fele valamilyen szakképzési formát választott, Finnországban és Csehországban hetvenkét százalékos ez az arány. Utánuk következik Szlovénia hetvenegy százalékkal, majd Horvátország hetven százalékkal, illetve Ausztria és Szlovákia is jól teljesít hatvankilenc százalékkal. Magyarország huszonhárom százalékkal a lista vége felé áll, hazánk után következik Ciprus tizenhét százalékkal és Írország tíz százalékkal.

A szakképzés népszerűsíté­sét célzó Szakmai Készségek Euró­pai Hete keretében Helsinkiben átadott kitüntetést a Hot and Cold Therm Kft. építőipari kis­vállalkozás egy általa indított munkahelyi képzéssel nyerte el. Az uniós bizottság tájékoztatása sze­rint a cég azért érdemelte ki az elismerést, mert a vállalkozás vezetői úgy döntöttek, szakképző programot indítanak, hogy kellő számban álljanak a rendelkezésükre hozzáértő alkalmazottak. A program indulását követően azonnal megváltozott a dolgozók hozzáállása: a sajátjuknak tekintették a céget.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom