Gazdaság

Zavartalan gázellátás az év minden hónapjában

Stabilitás, biztonság és a fogyasztók enyhén növekvő száma jellemzi a tavalyi földgázmérleget – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) statisztikai kiadványából

Csökkent tavaly a földgázfogyasztás a 2017-es számokhoz viszonyítva, 2018-ban 9883 millió köbméter volt a hazai felhasználás, ez 413 millió köbméterrel kevesebb, mint 2017-ben – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) statisztikai kiadványából. Érdekesség, hogy az elosztóhálózatra csatlakozó felhasználók száma 2017-hez képest 19 ezer fővel nőtt.

Zavartalan gázellátás az év minden hónapjában
A napi felhasználási csúcsértékek a januári leghidegebb napokra esnek, azonban tavaly a második és a harmadik hónapban mérték a leghidegebbet
Fotó: MH/Purger Tamás

A magyarországi földgázrendszer adatait összegző kiadványt évente teszi közzé a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az FGSZ Földgázszállító Zrt.-vel együttműködésben. Az Energiahivatal feladata felügyelni az ellátás zavartalanságát és a fogyasztók biztonságos kiszolgálását – mondta Scherer Zsolt, a MEKH sajtófőnöke. Hozzátette, a hazai földgázellátás évek óta zavartalan, a tavalyi évre vonatkozó részletes összegző kiadvány adatsorai alátámasztják, hogy a magyar felhasználók földgázellátása 2018-ban is egész évben zavartalan volt.

A bruttó hazai termék növekedése mellett 2017-hez képest összességében csökkent a hazai földgázfelhasználás – mintegy öt százalékkal 10,3-ról 9,9 milliárd köbméterre – mutatott rá Scherer Zsolt. A hazai földgázkészlet alakulását havi bontásban teszi közzé az Energiahivatal, a készletet, illetve a tartalékszintet a felhasználás és az utánpótlás – a hazai kitermelés, valamint az import – határozza meg.

Magyarország földgáztárolóinak készletszint alakulása (milliárd köbméter)
Magyarország földgáztárolóinak készletszint alakulása (milliárd köbméter)
Fotó: MEKH

Ami a tavalyi felhasználást illeti, az enyhe januárt követő február és március hónapokban tapasztalt rendkívül hideg időjárás miatt a hazai földgáztárolókból jelentős volt a kitárolás, amely 2018. február 27-én tetőzött közel 45,5 millió köbméterrel. Ezen a napon a legmagasabb napi gázfogyasztás 66 515 691 köbméter volt –8,4 °C-os napi középhőmérséklet mellett.

Ha ezt az előző évi csúcsértékekkel vetjük össze, 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is januárra esett a napi csúcsfogyasztás értéke, az elmúlt évek összevetései alapján a december és a január számít a leghidegebb hónapnak. Az abszolút fogyasztási rekordot mutató 2017. január 10-én mínusz tíz fok alatti volt a napi középérték, a fogyasztás pedig 69 millió köbméter felett alakult.

Érdekes tendencia, hogy tavaly az éves földgázfelhasználás alacsonyabb volt a 2017-es értéknél, míg a két évvel ezelőttihez képest tizenkilencezerrel nőtt a fogyasztók száma, ezen belül tizenhétezren lakossági ügyfelek
Érdekes tendencia, hogy tavaly az éves földgázfelhasználás alacsonyabb volt a 2017-es értéknél, míg a két évvel ezelőttihez képest tizenkilencezerrel nőtt a fogyasztók száma, ezen belül tizenhétezren lakossági ügyfelek
Forrás: MH/Hegedüs Róbert

Érdekesség, hogy az elosztóhálózatra csatlakozó felhasználók száma 2017-hez képest 19 ezer fővel nőtt, közülük tizenhétezer fő lakossági fogyasztó, ez összesítve 3 millió 471 ezer fogyasztót jelent.

Érdekes képet mutatott az egy főre jutó földgázfelhasználás is. Egy főre vetítve a legtöbb energiahordozót Budapesten, Pest, illetve Komárom-Esztergom megyében, valamint Győr-Moson-Sopron megye északnyugati szegletében használták a fogyasztók. A legmagasabb egy főre jutó érték viszont nem Budapesten hanem Pest megyében a legmagasabb, illetve Békés és Csongrád megyében, azon belül is az előbbivel határos régióban.

Az éves kiadványból kiderül többek között még az is, hogy a vezetékes PB-gáz szolgáltatók által ellátott felhasználók száma csökkent 2018-ban, ugyanakkor a lakossági fogyasztók részére értékesített PB-gáz mennyisége nőtt.

Elosztóhálózatra csatlakozó felhasználók száma tárgyév december 31-én, ezer fő
Elosztóhálózatra csatlakozó felhasználók száma tárgyév december 31-én, ezer fő
Fotó: MEKH

Tározók és készletfogyasztás

Uniós összehasonlításban a hazai felhasználás az átlag alatt maradt
 

A föld alatti földgáztárolói kapacitások tekintetében elmondható, hogy a huszonnyolc uniós országban összesen 124 tároló működött tavaly. Ezek legjava Németországban található, hazánk öt tárolóval rendelkezik. Ezekben a tárolókban található a biztonsági készlet is, amelyhez az elmúlt években egyszer sem kellett hozzányúlni. Az aktuális készlet a napi felhasználás, a hazai kitermelés és a folyamatos import függvényében változik, erről a hivatal honlapján havi bontásban láthatunk adatokat. A hazai készlet az elmúlt két év leghidegebb hónapjaiban is 1,3 milliárd köbméter volt, a legmagasabb készletszint idén októberben 6,45 milliárd köbméter. A belföldi bruttó földgázfelhasználást tekintve Magyarország az uniós átlag alatt található. A lakossági gázárak tekintetében, a nem uniós európai országokat is a rangsorba számolva tavaly hazánkban a negyedik legalacsonyabb volt az energiahordozó átlagára. Az árösszehasonlító táblázatok szintén megtalálhatók a hivatal honlapján.

Összeállításunk a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatásával készült