Gazdaság

Pályázati program a hazai kutatók itthon tartására

A támogatott projekteknek magyarországi kutatóhelyhez kell kötődniük a szabályok szerint

November 26-ig lehet pályázni a megújult Élvonal Kutatói Kiválósági Program támogatásaira. A projekt lényeges változása, hogy míg korábban főként a hazai kiválasztási rendszeren kellett átesniük a pályázóknak, idén ezt nemzetközi szintre helyezték át.

Pályázati program a hazai kutatók itthon tartására
Schanda Tamás: Tizennégymilliárd forint támogatás a kutatóknak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az „Élvonal – Kutatói Kiválósági Program” olyan, az élvonalbeli felfedező kutatásokat támogató pályázati modell, amelyen belül lehetőség nyílik a nemzetközi tudományos világ élmezőnyébe tartozó kutatók támogatására, az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) által meghirdetett támogatási programokhoz kapcsolódóan. A megújult program támogatá­saira november 26-ig lehet pályázni – mondta el Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innová­ciós (NFKI) Hivatal elnökhelyettese a pályázati aktualitásokról rendezett tegnapi sajtótájékoztatón Budapesten, az MTI beszámolója szerint. A program lényeges változása, hogy míg korábban főként a hazai kiválasztási rendszeren kellett átesniük a pályázóknak, idén ezt nemzetközi szintre helyezték át. Az Élvonal keretösszegéből olyan kutatók részesülhetnek, akik elsősorban az ERC programjaiban megfelelő szakmai értékelést értek el, de nem jutottak forráshoz, illetve akiknek jelenleg is fut nemzetközi kutatási projektje az ERC-n belül – közölte az elnökhelyettes. A támogatott projekteknek magyarországi kutatóhelyhez kell kötődniük, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy Magyarország a térség kutatás-fejlesztési és innovációs központjává fejlődjön. A programra idén is tematikus megkötés nélkül lehet pályázni, tehát az NKFI Hivatal bármilyen tudományterületről szívesen látja azoknak a vezető kutatóknak a pályázatait, akik nemzetközileg elismert, kiemelkedő tudományos hatást kiváltó eredményeket értek el, és szakterületük formálóivá váltak.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológia Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: idén mintegy tizennégymilliárd forintot fordítanak az egyéni kutatók és kutatócsoportok támogatására, ennek része a most meghirdetett Élvonal program hárommilliárdja, amely a legkiválóbb kutatókat fogja itthon tartani – közölte a távirati iroda. Az államtitkár kiemelte: a 2020-ra kiírt Élvonal kutatói kiválósági program tíz – tizenöt leendő nyertese a következő öt évre akár háromszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást is elnyerhet a kutatócsoportja finanszírozására, illetve kutatásai magyarországi megvalósítására. Schanda Tamás felhívta a figyelmet arra: Magyarország célul tűzte ki, hogy a kutatás-fejlesztési ráfordítások GDP-arányos összege 2020-ig eléri az 1,8 százalékot, 2030-ra pedig a három százalékot. Ennek érdekében a jövő évi költségvetésben az eddigi százharminchárommilliárd forinthoz képest harminckétmilliárd forinttal több jut innovációra és kutatás-fejlesztésre. A többletforrás az NKFI Alap jelenleg elérhető pályázati programjainak továbbvitele mellett további hazai forrásokból új kutatás-fejlesztési programok elindítására is lehetőséget biztosít – fűzte hozzá az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink