Gazdaság

Érdemes befektetni Magyarországon

Eric Stewart: A Trump-adminisztráció újra nagy figyelmet szentel Közép-Európának, az energia és a védelem területén is lehet még fejleszteni az együttműködést

A magyar kormány kétoldalú gazdasági kapcsolatok iránti elkötelezettségét méltatta lapunknak Eric Stewart, a Magyar–Amerikai Üzleti Tanács elnöke budapesti látogatásán. Hangsúlyozta, vannak még kiaknázatlan lehetőségek.

Érdemes befektetni Magyarországon
Az amerikai vállalatok oda mennek, ahol lehet üzletelni
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– Mi a látogatásának célja?

– Nagyon szeretnénk tovább mélyíteni a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat az Egyesült Államok és Magyarország között. Ezúttal tizenhárom nagy amerikai vállalat képviselőjével érkeztünk ide, így nem csak magas szintű találkozókra van lehetőségünk kormányzati szereplőkkel, hanem más amerikai cégeknek is azt üzenjük, hogy valami jó, valami különleges történik itt. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség például az egyik legjobb, ha nem a legjobb befektetéstámogatási intézmény a világon.

– Mi teszi vonzóvá hazánkat az amerikai befektetők számára?

– Sok előnyös területet tudnék Magyarországon felsorolni, nem is tudnék egy dolgot kiemelni. Alacsony adók, kreatív, innovatív, szorgalmas emberek, jó elhelyezkedés, remek kilátások. Sok siker, amit a közelmúltban ért el Magyarország éppen annak köszönhető, hogy a kormány ennyire elkötelezett az amerikai befektetések támogatása iránt. Szeretem a magyarokban, hogy nem csak arra koncentrálnak, hogy idehozzák a következő nagy befektetőt, hanem törődnek azokkal, akik már itt vannak, motiválják őket az újabb befektetésekre.

– Milyen területen van a hang-súly?

– A magyar fél erősen az információtechnológiai szektorra összpontosít, nem csak a fejlesztésekre, hanem az új találmányokra. Ez nagyon helyes, örülök annak, hogy befektetnek ebbe a területbe.

– Hol vannak még kiaknázatlan lehetőségek?

– A két terület, ahol a legtöbb potenciált látom, az a védelem és az energia. A magyar kormány a NATO elvárásainak megfelelően vállalást tett arra, hogy a GDP két százalékát védelemre fordítja. Természetesen ezt szorosan figyelemmel követjük, most is vannak védelmi cégek is a küldöttségünkben. Az energia a nagyobb falat. Látunk előrelépéseket a biodízel területén, valamint az atomenergiában is, szeretnénk azonban több fejlődést látni az Egyesült Államokból érkező cseppfolyós gázt, azaz LNG-t illetően.

– Donald Trump elnök hivatalba lépése előtt évekig azt mondtuk Magyarországon, hogy a védelmi és különösen a gazdasági kapcsolatok rendben vannak, a politikai azonban még nem ért fel hozzájuk. Lát érdemi előrelépést?

– Abszolút. A Bush-adminisztráció alatt egyértelmű fókusz volt Magyarországon és Közép-Európán. Magyarország ekkor csatlakozott a NATO-hoz, az Európai Unióhoz, fontos időszaka volt ez a kapcsola­tainknak. Az Obama-adminisztráció azonban Közép-Európa helyett inkább Délkelet-Ázsiára kezdett összpontosítani, ami szerintem hiba volt. A magyarokat lényegében magukra hagyták. Trump elnök felismerte, hogy ez hiba volt, és visszahelyezte a figyelmet a régiójukra. Úgy látszik, újra sínen vannak a politikai kapcsolatok. Az üzlet viszont ez előtt a fordulat előtt sem állt meg, az amerikai cégek akkor is jöttek Magyarországra. Míg Oroszországban és Kínában erős az állami kontroll, meghatározzák a stratégiai célokat, addig Washington nem mondja meg az amerikai vállalatoknak, hova menjenek. Ők oda mennek, ahol jól lehet üzletelni. Szijjártó Péter külügyminiszter és más kormányzati szereplők akkor is sokat tettek a gazdasági kapcsolatok erősítéséért, amikor politikailag a viszony nem volt a legjobb.

– Milyen hatással lehet a régiónkra az amerikai–kínai vám­háború?

– Trump elnök nagyon világosan kimondja, hogy ki akarja egyenlíteni az erőviszonyokat. Kínában az állam támogatja, irányítja a vállalatokat, az Egyesült Államokban azonban nem. Pekingben prioritásként határozták meg a befektetést ebben a régióban. De a pálya nekik lejt és szerintünk ez nem igazságos. Magyarország és mások ennek a közepén vannak, és döntéseket kell hozniuk. Nyilván én a helyükben nagyon óvatos lennék a kínai befektetésekkel kapcsolatban, főleg ha stratégiai jelentőségű projektekről van szó.

– Mike Pompeo amerikai külügyminiszter látogatásakor Szijjártó Péter külön kiemelte, hogy nincs ok az aggodalomra, az Oroszországgal és Kínával való kapcsolataink nem veszélyeztetik az Egyesült Államokkal való szövetségünket.

– Nagyra értékelem a magyar kormányban, hogy teljesen világosan meghatározzák a céljaikat. Tekintettel kell lenniük az Európai Unió­ra (EU), és szerintem tekintettel vannak az Egyesült Államok véleményére is, hiszen a kapcsolatunk jó, de végül mindig azt teszik, ami leginkább az ország érdekében áll. Eldöntik, hogy ehhez mennyiben tud hozzájárulni Oroszország, Kína, az EU vagy az Egyesült Államok. Ezt a magyar kormánynak magának kell meghatároznia, de természetesen reménykedem benne, hogy minél nagyobb szerepet kap az Egyesült Államok. Mi vagyunk a második legnagyobb befektető Magyarországon, ez óriási dolog, ha figyelembe vesszük a távolságot és számos egyéb tényezőt.

– Mekkora esélyt lát arra, hogy sikerrel jár a Donald Trump alkotmányos felmentését célzó eljárás megindítására vonatkozó törekvések?

– Nagyon fontos, hogy érvényesüljenek a fékek és ellensúlyok. Azt azonban nem gondolom, hogy valaha is előállna olyan helyzet, hogy a Kongresszus mindkét háza megszavazza a felmentést. Amit most csinálnak, az az adófizetők idejének és pénzének pazarlása. Hozzáteszem, hogy az amerikai választók ezt már nagyon unják, nehezen tudnának rámutatni arra, hogy mégis mit ért el a Kongresszus.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom