Gazdaság

Nagy kedvenc az Adria-part

Az elmúlt években másfélszeresére bővült azoknak a száma, akik Horvátországot választották úti célul

A magyarok körében még mindig Horvátország a legkedveltebb célpont, ha külföldi nyaralásról van szó. Tavaly hatszázezer magyar utazott horvát szomszédainkhoz, és összesen hárommillió vendégéjszakát töltött el, ami átlagosan ötéjszakás tartózkodást jelent.

Nagy kedvenc az Adria-part
Még mindig szeretett célpont a horvát tengerpart a visegrádi országok polgárainak, a németek és az olaszok egyre inkább elmaradoznak
Fotó: MH

Horvátország az egyik legnépszerűbb külföldi úti cél a magyarok körében – nyilatkozta lapunknak Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének általános alelnöke. Az utóbbi években valamelyest drágultak ugyan az árak déli szomszédunknál, de még mindig nagyon sokan utaznak hazánkból a kedvelt Adriai-tengerhez. A magyarok egy része magának foglal szállást, de sokan utazási irodát választanak. Tavaly hatszázezer magyar utazott Horvátországba, és összesen hárommillió vendégéjszakát töltött el, ami átlagosan ötéjszakás tartózkodást jelent. Az elmúlt években majd másfélszeresére bővült azoknak a száma, akik Horvátországot választották úti célul, kikapcsolódni. Az ország azon részein, ahol folyamatosak a fejlesztések, természetesen az árak is emelkednek, de összességében a tavalyi ár a jellemző. Elindult azonban egy erős kereslet a minőség iránt, a fejlesztéseken túl egyre több a minőségi szolgáltatás, például Michelin-csillagos étterem, így összességében mennek fel az árak, de még mindig nagy különbségek lehetnek az egyes vidékek és szállodák között. Dubrovnik például soha nem volt és nem is lesz egy olcsó úti cél. A legnépszerűbb helyek közé tartozik az Isztriai-félsziget, a Kvarner-öböl és Dalmácia. Az eurózónához történő csatlakozásukkal kapcsolatban még csak találgatások vannak, konkrétumot nem lehet tudni – mondta el Erdei Bálint.

Még jó idő van pár napig Magyarországon, Horvátországban viszont nyár marad augusztus végén is, sőt, lassan esnek a szállásárak, tehát most éri meg elmenni nyaralni – válaszolta lapunk kérdéseire Orient Attila, a Horvátországinfo oldal szerkesztője. Hozzátette: szeptemberben nyugodtan lehet még menni, hó közepén még lehet fürdeni. „Mi Rab-szigetre megyünk szeptember végén, ahol nagyon lankásan mélyülő strandok vannak. Ott még jó meleg a tenger. Ezeken a strandokon augusztus 20. után már utószezoni árakkal lehet számolni, ez olyan húsz–harmincszázalékos kedvezményt jelent” – hangsúlyozta az utazási szakértő, aki szerint augusztus huszadika után százezer forintért lehet találni apartmant, még a legfrekventáltabb helyeken is, ráadásul szeptemberben csökkennek az autópályadíjak is tizenöt százalékkal. A Plitvicei-tavak belépőárai is jelentősen csökkennek szeptember végén. Nagyon sokan voltak most például a Rab-szigeten, de sok apartman maradt üresen is. Ahol mi voltunk hotelben, ott maximum hatvan-hetvenszázalékos volt a kihasználtság július végén, a legnagyobb főszezonban. Nem volt annyi német, olasz sem, innentől nagyjából stagnálni fognak a horvát szállásárak. Amennyivel kevesebb német volt, annyival több magyar, szlovák, lengyel. Azt tudnám mondani, a visegrádi országok kedvenc üdülőhelye lett Horvátország – fogalmazott Orient Attila.