Gazdaság

Elengedhetetlen az atomenergia hosszú távú alkalmazása

Paks II. nélkül nincs olcsó áram, nincs rezsicsökkentés, nincs klímavédelem, a beruházás az importfüggőség mérséklése szempontjából is kulcsfontosságú

A jövőbeni, sokszorosan megnövekedő energiaszükséglet biztosításához egyetlen tiszta és hatékony megoldás vezet: Paks II. megépítése. Az atomerőműre a klímapolitikai célok eléréséhez is szükség van, így lehet szén-dioxid kibocsátása nélkül termelni ipari mennyiségben villamos energiát. Ott, ahol bezárták az atomerőműveket, ugrásszerűen megnőtt a környezetszennyezés.

Elengedhetetlen az atomenergia hosszú távú alkalmazása
Az atomerőmű szén-dioxid-kibocsátása nélkül termel villamos energiát
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Még egy mérsékelt mértékű globális felmelegedés is növelni fogja az energiaszükségletet a világon 2050-re – közölte a távirati iroda tegnap a Nature Communica­tions című tudományos folyóiratban megjelent, klímakutatók által elkészített tanulmányból. A szakemberek kimutatták, mérsékelt felmelegedés esetén tizenegy-huszonhét százalékkal növekedhet a globális energiaszükséglet 2050-re, egy erőteljesebb felmelegedésnél huszonöt-huszonnyolc százalékkal. Egy közelmúltban közzétett jelentés szerint a világ energiaszükséglete 2,9 százalékkal nőtt 2018-ban. A kőolaj és a földgáz biztosította az elektromos energia előállításának legnagyobb részét világszerte, míg a napenergia és a szélenergia tíz százalékot tett ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint. A kutatók szerint a légkondicionálók piaca robbanásszerűen fog növekedni, Indiában például, ahol ma mintegy harminc millió készüléket használnak, 2050-re egymilliárdra nő számuk. Globálisan az ilyen berendezések háromszor több energiát fognak felhasználni 2050-re az IAE szerint. A magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a magyar emberek és a hazai vállalkozások olcsó villamos energiához jussanak kiszámítható, hazai forrásból – hangsúlyozta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter nemrégiben Pakson, a felvonulási épületek kivitelezése alkalmából tartott bejáráson Pakson, az atomerőmű területén.

A paksi atomerőmű nélkül nincs olcsó energia és nem fenntartható a rezsicsökkentés sem, mert a paksi atomerőmű nélkül minimum negyven százalékkal drágábban tudnánk csak áramot előállítani, megújuló alapú energiát pedig csak a paksi ár háromszorosáért. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata alapján az Európai Unió országai közül csupán Bulgáriában volt olcsóbb a villamos energia a lakossági fogyasztók számára, mint hazánkban. Ennek az előkelő helynek a megtartásához elengedhetetlen az atomenergia hosszú távú alkalmazása.

Az atomerőműre a klímapolitikai célok eléréséhez is szükség van, ott, ahol bezárták az atomerőműveket, ugrásszerűen megnőtt a környezetszennyezés. Például Németországban, ahol az atomerőművek kivezetése mellett döntöttek, egyrészt nem tudják teljesíteni a 2020-ra tervezett kibocsátás-csökkentési célokat – tekintettel arra, hogy az időjárásfüggő megújulók miatt fosszilis erőművekre kénytelen támaszkodni – másrészt a németek háromszor annyit fizetnek egy kilowattóra áramért, mint a magyarok.

Az atomerőművek szén-dioxid kibocsátása nélkül termelnek ipari mennyiségben villamos energiát. Ezért is fontos alappillére Magyarország klímapolitikájának – a napenergia részesedésének növelése mellett – a nukleáris erőműkapacitás hosszú távú fenntartása. A miniszter a paksi bejáráson emlékeztetett arra is, hogy jelenleg az áramigény harmadát importból, jellemzően a környező országok fosszilis erőműveiből származó villamos energia vásárlásával fedezi Magyarország. A klímavédelmi célok elérése mellett tehát az importfüggőség mérséklése szempontjából is kulcsfontosságú a Paks II. beruházás, külföldi erőművekre nem lehet alapozni hazánk ellátásbiztonságát. Az új paksi blokk bejárása előtt pár nappal Orbán Viktor miniszterelnök klímapolitikát érintő kérdésekre válaszolt az Országgyűlésben. A kormány célja, hogy hosszú távon a magyar villamosenergia-termelés két forrásból származzon, atomenergiából és megújuló energiából, elsősorban naperőművekből. Németország ma azzal küzd, hogy az atomenergia kivezetése mellett nem tudja a vállalt ütemben csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását, pedig sokkal gazdagabb ország, mint mi. Ma hazánkban egységnyi (kWh) villamos energia előállítása negyven százalékkal alacsonyabb kibocsátással jár, mint a klíma- és a környezetvédelem élharcosának tekintett Németországban – válaszolta Schmuck Erzsébet (LMP) kérdésére, hogy támogatni fogja-e az EU szigorúbb klímacélkitűzéseit. Tegnap a paksi atomerőműben Kovács Antal kommunikációs igazgató elmondta, hogy Pakson nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset, mert a két blokktípus tervezése teljesen más. Kiemelte, hogy aktív és passzív, emberi beavatkozást nem igénylő rendszerek garantálják a biztonságos működést

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom