Gazdaság

Erős az együttműködés Baden-Württemberggel

Több a kivitel a régióban, mint a behozatal

Magyarországnak fontos gazdasági és kereskedelmi partnere Baden-Württemberg, és erősítjük az innovációs együttműködést a tartománnyal.

A tartomány az európai innováció motorja, a magyar–német együttműködés pedig hozzájárulhat az európai versenyképesség erősítéséhez, ezért fontos az együttműködés Baden-Württemberggel – közölte tegnap Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a magyar–német vegyesbizottság kétnapos ülését követően.

Elmondta, az első nap a német partnerekkel megismertették a Zalaegerszegi autóipari tesztpályát. A felek erősítik az együttműködést a jövő iparágaiban, közös projekteket dolgoznak ki például a mesterséges intelligencia, az 5G hálózatok fejlesztése területén, szorosabbra fűzik a kutatási, egyetemközi együttműködéseket, illetve a vállalati tapasztalatcserét. A miniszter kiemelte, Németország és Baden-Württemberg között a gazdasági, az oktatási és a környezetvédelmi kapcsolatok a legerősebbek. Baden-Württemberg a legnagyobb ipari központ Németországban, az Európai Unió egyik „innovációs motorja”, az országon belül itt a legmagasabb az egy főre eső újítások, szabadalmak száma. A tartományban csaknem háromszáz olyan kis- és középvállalkozást tartanak számon, amely a fejlett technológiai megoldásainak és K+F-tevékenységének köszönhetően a globális piacon is sikeres. Emellett itt van a székhelye többek között a Mercedes-Benznek, a Porschének, a Bosch cégcsoportnak és a Knorr Bremsének is.

Ez az egyetlen német tartomány, ahová többet importálnak Magyarországról, mint amennyit exportálnak ide. Tavaly és tavalyelőtt a hozzávetőleg 11 milliárd eurós összes termékforgalomból mintegy hatmilliárdot tett ki a magyar kivitel. A legjelentősebb beruházások az elmúlt évekből a Mercedes-Benz új kecskeméti gyára, a ZF új gyáregységének megépítése Egerben, és a Bosch cégcsoport kapacitásbővítése Miskolcon. Theresa Schopper államminiszter elmondta, hogy a vegyesbizottság 72 projektet tárgyalt, és új minőséggel szeretnék felruházni az együttműködést. Új téma a digitalizáció, az innováció, ezek az elemek rendkívül fontosak a gazdaságnak. Hozzátette: ugyancsak lényeges terület a környezetvédelem, a klímaváltozás okozta kihívások és az oktatás. Megemlítette az új zalaegerszegi tesztpályát, amely egész Európában kiemelkedő beruházás.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom