Gazdaság

Az áfacsökkentés a fürdőknek is jól jönne

Hatalmas lehetőség előtt a magyarországi szállodaipar

A szálláshelyek, hotelek által fizetendő általános forgalmi adó mértéke tizennyolcról öt százalékra csökken, emellett négyszázalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást kell majd fizetni.

Hatalmas lehetőség a magyar szállodaiparnak, hogy azokat a gazdaságélénkítő hatásokat meg tudja tenni az adócsökkentés révén, melyek idáig nem sikerültek – nyilatkozta lapunknak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Hozzátette: minden olyan vállalkozás amelyik komolyan veszi magát, és minőséget akar nyújtani, az áfából megmaradt bevételt bérkorrekcióra, az elmaradt minőségjavító fejlesztésekre, technikai korrekciókra fordítja. Az intézkedés nemcsak a szállodaipar, hanem az egész nemzetgazdaság számára pozitív. Az áfacsökkentés mellett a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ bevezetése is fontos része a csomagnak, amit a szakma üdvözöl, hiszen az átláthatóság és fehérítés közös ügyünk – emelte ki az elnök.

Az áfacsökkentést a Magyar Fürdőszövetség is üdvözli, Boros László elnök szerint hatalmas lépés az egységes turizmusáfa, amelyben a szálláshelyek áfacsökkentése mellett a vendéglátás áfája már jelenleg is öt százalékkal adózik. Harmadik lenne a fürdőszolgáltatások áfájának csökkentése. Elmondása alapján a hazai vendégéjszakák hetvenegy százaléka olyan településen jön létre, ahol fürdő üzemel.

A magyar turizmust a fürdőkultúra hajtja, így az elnök véleménye szerint további intézkedésekre van szükség. Egy jellemzően köztulajdonban álló ágazat nagyon kicsi jövedelmezőséggel tud működni, ők is szeretnének állami segítséget kapni ahhoz, hogy a hazai turizmus motorjai legyenek. Amennyiben a fürdők alacsonyabb áfakulccsal tudnának működni, a náluk maradó többletbevételt bérfejlesztésre és infrastruktúra-fejlesztésre fordítanák.

Véget érhet a zsebszerződések kora

A kormány gazdaságvédelmi akciótervének pontjai közül a használt lakóingatlanok átépítésénél, felújításánál igénybe vehető ötmillió forint áfa-visszatérítés lehetősége 2800 kistelepülésen a tisztességes vállalkozások piaci helyzetét erősíti – írta tegnapi közleményében az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). A megbízhatóság, a számonkérhetőség, a valós teljesítések szerinti kifizetések jellemzővé válhatnak a lakásfelújítás piacán. Az ÉVOSZ számításai szerint ez évben mintegy háromszázmilliárd forint lehet a szóbeli megállapodások, „zsebszerződések” értéke, ami az állami költségvetést mintegy nyolcvanmilliárd forint áfabevételtől foszthatja meg. A rendelkezés az építésgazdaságon belül közvetlenül a mikro- és kisvállalkozásokat hozza helyzetbe, közvetetten pedig az egész ágazat jogszerűbb működésére pozitívan hat. (ZD)