Gazdaság

Elszaladtak az ingatlanárak a Balatonnál

A part közeli házak szinte már megfizethetetlenek, érdemes a víztől kicsit távolabb akár apartmant, akár kertes családi üdülőt keresni, mert ott olcsóbban kínálják azokat

Tovább emelkednek az árak a hagyományos üdülőövezetekben, a Balaton-parti nyaralók a nyár végéig akár nyolc-tíz százalékkal is drágulhatnak. A leginkább keresettek még mindig a társasházi nyaralók a Balatonnál. Ugyanakkor a szakértő véleménye szerint az önálló nyaralók piacán lehet a legnagyobb a drágulás.

Elszaladtak az ingatlanárak a Balatonnál
Még mindig a társasházi nyaralók a legkeresettebbek
Fotó: MH

Nem állt meg még az árak emelkedése a Balatonnál, így minél előbb vásárol valaki, annál jobban jár – írta lapunknak küldött közlemé­nyében Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője. Kiemelte, hogy rendkívüli mértékben elszaladtak az ingatlanárak a hagyományos üdülőövezetekben, ráadásul tovább emelkednek, ám hozzátette: akadnak még olyan kategóriák és helyek, ahol az áremelkedés java hátravan, és talán érdemes lehet ingatlant vásárolni.

A legkeresettebbek még mindig a társasházi nyaralók, amelyek ára az elmúlt évben átlagosan húsz százalékkal nőtt. A drágulás azonban tovább folytatódik: a nyár végéig akár a 8-10 százalékot is elérheti, a következő 1,5-2 évben pedig akár további 20-25 százalékot is nőhetnek az árak. Így aki ebben a kategóriában vásárolna, időben lépjen – tanácsolta. Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy az önálló nyaralók piacán ennél is nagyobb drágulás jöhet. Utóbbiak ára ugyanis még távolabb van a csúcstól, mint a part közeli, új építésű apartmanoké, így inkább ezeket érdemes nézegetniük az érdeklődőknek, ha igazán jó vételre vadásznak. Az új építésű családi házaknál 400-500 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhatnak most a vevők.

Amit észben kell tartani, hogy az elsődleges célpont a nyaralóvásárlók számára a déli parton a Balaton-part és az M7-es vagy 7-es út közötti rész. Ezen ingatlanok árai a vízhez való közelség miatt egyrészt magasak – minél közelebb találhatók a parthoz, annál inkább –, másrészt nagymértékben emelkedtek már eddig is.

Az ingatlanközvetítő szerint annak, aki nyaralót keres a Balatonnál, és első körben azt tapasztalja, hogy a part közeli ingatlanok ára már megfizethetetlen, érdemes a víztől kicsit távolabb, a főút másik oldalán keresgélnie, mert az itt található ingatlanok árait érte el legkésőbb az előző évek árváltozása.

Persze ebben az esetben figyelembe kell venni, hogy a tulajdonos már nem tud lesétálni papucsban a strandra, hanem autóba vagy biciklire kell ülnie. Kiemelte, hogy harminc-negyven millióért lehet találni az említett részeken önálló házakat, de ha valaki egy telket vásárol, és arra egy könnyűszerkezetes házat épít, az is kijön harmincmillió forint körüli összegből. A telekhez 8-10 millióért hozzájuthat, míg egy hatvan négyzetméteres épület kihozható 21-22 millió forintból. Ráadásul ezeknél év végéig vagy akár tavaszig ötszázalékos áfával lehet még számolni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom