Gazdaság

Palkovics László: Magyarország rendkívül vonzó a külföldi befektetések számára

Az elmúlt évek nagyszámú külföldi befektetése azt mutatja, hogy Magyarország rendkívül vonzó, noha sokan még nem ismerik azokat az eredményeket, amelyet a magyar gazdaság 2010 óta elért - közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Brüsszelben, az európai gazdasági csúcstalálkozó szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva kedden.

Palkovics László: Magyarország rendkívül vonzó a külföldi befektetések számára
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az európai gazdasági csúcstalálkozón vesz részt Brüsszelben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A miniszter aláhúzta, a magyar gazdaság sikerét jelzi, hogy tavaly 98 külföldi nagyvállalat döntött úgy, hogy Magyarországon létesít gyárat, kutatóintézetet, vagy kezd valamilyen gazdasági tevékenységbe.

Annak ellenére így van ez, hogy egyes gazdasági szereplők előtt nem ismert a tavalyi öt százalékos magyar gazdasági növekedés, vagy az, hogy a kilenc évvel ezelőtti 10 százalék fölötti munkanélküliséghez képest az arány tavaly már 3,6 százalékra csökkent - közölte.

Megemlítette ugyanakkor azt is, hogy a magyar tulajdonú vállalatok és a magyar munkavállalók termelékenységének javulnia kell. A magyar innováció és kutatás uniós összehasonlításban a 22. helyen áll, amelyen javítani kell egyebek mellett a kutatási rendszer megváltoztatásával, az egyetemekkel való együttműködés révén, valamint a magyar kis-, és közepes vállalkozások saját termékeinek kifejlesztésének és gyártásának támogatásával - húzta alá.

A miniszter elmondta azt is, hogy a magyar gazdaság sikere egyebek mellett abban áll, hogy egyes, kezdetben politikailag kedvezőtlennek tűnő intézkedések hosszabb távon mégis javulást hoznak. Példaként egyebek mellett a munkaerőhiányt említette, amelyet tájékoztatása szerint a magyar kormány nem a külföldről hozott munkavállalókkal kíván orvosolni, hanem lehetőséget teremt arra, hogy a munkakeresőket becsatornázza a munkaerőpiacra vagy az onnan korábban kikerültek visszataláljanak oda.

„Magyarország úgy gondolja, a magyar emberek képesek arra, hogy jól dolgozzanak, az állam feladata pedig az, hogy ebben segítse őket” - mondta.

Kiemelte, a közmunkaprogramban korábban részt vevők több mint fele mára az elsődleges munkaerőpiacon dolgozik, és rendes fizetést kap a munkájáért. A magyar, munkaalapú társadalom, amelynek innovációs alapját a kormány a kutatás-fejlesztés fokozott támogatásával erősíti - tette hozzá Palkovics László.

Kapcsolódó írásaink