Gazdaság

„A magyar pénzügyi szakemberek vezető szerepre törekszenek az innovációk terén”

A magyar pénzügyi szakemberek vezető szerepre törekszenek a pénzügyi innovációk terén - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy szakmai konferencián pénteken Budapesten.

„A magyar pénzügyi szakemberek vezető szerepre törekszenek az innovációk terén”
MNB
Fotó: mh

A Magyar Nemzeti Bank ötödik alkalommal rendezte meg a magyar fővárosban a Budapest renminbi kezdeményezés című nemzetközi konferenciát, amelynek keretében a hazai és külföldi gazdasági és pénzügyi vezetők és szakértők a magyar-kínai gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok helyzetét és fejlődési irányait vitatták meg.

A jegybank alelnöke újságíróknak elmondta: az MNB szempontjából azért fontos ez a kezdeményezés, mert a kínai fizetőeszköz, a renminbi a világméretű devizává válásában, ezen szerepének erősítésében a magyar jegybank is sokféle módon szerepet játszik. Ennek elemeként van renminbi az MNB devizatartalékában, van kultúrális együttműködés az intézmények között, emellett az MNB tudományosan együttműködik a Budapesti Corvinus Egyetemmel és a kínai Fudan Egyetemmel - mutatott rá Nagy Márton. 

Az MNB alelnöke szerint a mostani fórum lehetőséget termet arra, hogy a befektetői kapcsolatok és a szakmai képzések erősödjenek Magyarország, a kelet-közép-európai régió és Kína között.

Nagy Márton a tanácskozáson arról is szólt, hogy az MNB maga is hozzájárul az új pénzügyi szolgáltatások térnyeréséhez, az új pénzügyi megoldásokat kidolgozó úgynevezett fintech cégek megerősítéséhez. Nagy Márton rámutatott: ez a tanácskozás jól illeszkedik "Az egy út - egy övezet" kezdeményezés céljaihoz is. 

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: soha nem voltak még ilyen erősek a magyar-kínai kapcsolatok. Jelezte: hónapról-hónapra valamilyen új együttműködési forma bizonyítja ezt, például az is ennek jele, hogy a Kínai Központi Bank nemrég központot nyitott Magyarországon. 

Magyar Levente kiemelte: gyümölcsöző együttműködést ígér a következő időszak is a két ország pénzügyi financiális együttműködésében. 

A rendezvényen Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke rámutatott: napjainkban a magyar bankrendszer minden tagja növekedni tud, ami egy igen kedvező gazdasági környezetet jelent, tavaly a magyar GDP majdnem 5 százalékkal bővült éves szinten, és a hazai bankrendszer tagjainak döntő többsége nyereségesen tevékenykedett. A magyar bankok kedvező likviditással rendelkeznek, tőkehelyzetük nagyon stabil - fűzte hozzá.

A Renminbi kezdeményezésen felszólaló kínai oktatók hangsúlyozták: szorosan együttműködnek a Corvinus Egyetemmel, hogy ezen keresztül később a magyar pénzügyi szektorban is több, erősebb kapcsolatot tudjanak kialakítani.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom