Gasztro
A magyar borágazat jelentős fejlődésen ment keresztül
Sokan vannak, akik magyarként szőlőt művelnek, és évről évre gazdagítják a magyar borkultúrát

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: „olyan minőségi boraink vannak, amelyek állják a versenyt Európa és a világ legjobb boraival”. Ugyanakkor láthatók a veszélyek is, mert a borfogyasztás a világon mindenütt csökken – mondta, hozzátéve: „egészséges mértékben a borfogyasztás a hosszú élet titka is”.
A fesztivál fővédnökségét is ellátó miniszter elmondta, hogy egymás mellé téve a hat hazai borrégiót és 22 borvidéket, valamint mindazokat a területeket a Kárpát-medencében, ahol magyarok bort készítenek, akkor látható, milyen nagy valójában a magyar bor szállásvidéke.
„Sokan vannak, akik magyarként szőlőt művelnek, kapát fognak, traktort vezetnek, metszenek, permeteznek, szüretelnek és bort készítenek, a termőre fordított vidékek pedig évről évre új és új évjáratokkal gazdagítják a magyar borkultúrát” – mutatott rá.