Gasztro

Veszprémben bemutatták az idei BalatonBort és a HegyBort

A két közös balatoni bor sikerén felbuzdulva dűlőborokat is terveznek a borászok

Nemrégiben tartotta a neves borászokból, őstermelőkből álló Balatoni kör az idei BalatonBor illetve HegyBor bemutatóját Veszprémben a Filmio Fröccsteraszon a Magyar Mozgókép Fesztivál keretein belül, és ez alkalommal Kóstold körbe kiadvány is bemutatkozott.

Veszprémben bemutatták az idei BalatonBort és a HegyBort
Bemutatták az idei BalatonBort és a HegyBort, de már dűlőborokat is terveznek
Fotó: BalatonBor/Pesthy Márton

Dobosi Győző, a BalatonBor projektvezetője a sajtó képviselői előtt elmondta, hogy nyolc éve készítették a balatoni borászok az első BalatonBort, vagyis ahelyett, hogy a rivalizálást választották volna, összefogtak, és egy olyan bort készítettek, amelyben mindegyik pincészet szőlője, bora benne van. Így született meg a BalatonBor, vagyis az első régiós összefogásra épülő bormárka Magyarországon. Mint kifejtette: „Van múltjuk, jelenük és nagyon sok tervük a jövőre nézve is.”

Ebben az esztendőben tizenkilenc termelő készít több mint nyolcvanezer palack BalatonBort és tizenkét termelő pedig több mint harmincezer palack HegyBort, de a számok még emelkedni fognak, a termelők óvatos becsléssel neveznek, majd minden évben több palackot töltenek le – fejtette ki Dobosi Győző.

Balatoni borászok és kóstolók
Balatoni borászok és kóstolók
Fotó: BalatonBor/Pesthy Márton

Arra a kérdésre, hogy mire számítson, aki meg akarja kóstolni a BalatonBort, mire számítson, a projektvezető így felelt: BalatonBor olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek.

Mint fogalmazott. ez a projekt valódi, organikus, alulról jövő szerveződés, fő célunk, hogy a balatoni termelők a balatoni olaszrizlingjüket, mint BalatonBort vagy HegyBort a Balaton térségében tudják értékesíteni, hogy itt a lehető legtöbb vendéglátóegységben jelen legyünk.

Megtudhattuk, hogy a HegyBor is olaszrizlingből készül, szintén tartalmas balatoni bor A cél, hogy a Balaton környéki történelmi szőlőhegyek olaszrizling termelői jó kapcsolatokat ápoljanak, és a helyi eredetvédelmi törekvéseket sikeresen mozdítsák előre.

A kóstoló főszereplői
A kóstoló főszereplői
Fotó: BalatonBor/Pesthy Márton

Bizonyára mindenkit érdekel az is, hogyan döntik el, a BalatonBor és a HegyBor megfelelő minőségű-e?

„A nevezett borok »Origo kóstoló« szerint kerülnek elbírálásra” – válaszolt Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus és közgazdász, aki külsős tanácsadóként a kezdetektől részt vesz a projektben.

Mint mondta, egy borvidék akkor tud hosszú távon markánsan, önállóan fellépni, branddé alakulni, ha egységes szerkezetben, egymásra építve tudja bemutatni borait. Hozzátette azt is, hogy a jó olaszrizling nem fog kimenni a divatból.

A BalatonBor egy olyan brand, ami magába foglalja a Balatont és a bort, azt a két nevet, ami leginkább alkalmas arra, hogy ezt az identitást képviselje, ez valóban a Balaton Bora – vélekedett a borakadémikus.

Az olaszrizling egy méltánytalanul lenézett szőlőfajta – fogalmazott Fiath Attila – de az a fejlődés, amit a nyolc év alatt elértünk, bebizonyította, hogy tökéletesen tud működni. Ha megfelelő kezekben van, akkor tökéletes, és rendkívül népszerű bor lesz.

De mi lehet a garancia az olaszrizlingből készült jóivású BalatonBorok tartós sikerére?

Fiath Attila felidézte a nyolc év előtti kezdeteket: Emlékszünk az első ízekre, látjuk, hogyan egységesedett a stílus. Az olaszrizlinget az emberek többnyire nem csodálni szokták, hanem inni, ez a mai világban gazdaságilag is fontos, ez a típusú bor soha nem fog kimenni a divatból.

Az is nagyon érdekelheti a borkedvelő közönséget, hogy miben más a HegyBor, mint a BalatonBor.

A HegyBor, a magasabb minőség – magyarázta a borakadémikus. – Amikor a BalatonBor stabil lábakon állt, elkezdtük a HegyBor, egy magasabb kategória felépítését. Ez már nehezebb volt, hiszen el kell különíteni a BalatonBortól.

Azonos szőlőfajtából, azonos termőhelyről, azonos pincészettől két különböző kategóriájú bor készül. A HegyBorokat magasabb koncentráció, magasabb tartalom jellemzi, így a gasztronómiában a magasabb szintű ételpárosításhoz is tökéletes.

Azon dolgozunk a jövőben, hogy a BalatonBor és a HegyBor után még igényesebb dűlős borok is elkészüljenek, ami a borásznak jutalomjáték lesz.

Mint mondta, a BalatonBornál a borászok megértették, hogy van egy adott borstílus, mindenki arra törekszik, hogy ebben az egységes stílusban készüljön el a bora, és ez nem hátrány, hanem előny. Jó BalatonBorból egyre több van, bármelyik pincészettől választjuk, ugyanazt a minőséget kapjuk minden évjáratban. Az összefogás ereje, a közös munka gyümölcse beérett.

Hozzátette: ha a világot kóstoljuk, azt látjuk, hogy azok a borvidékek sikeresek, ahol ez az egységes stílus létrejött, ezért példamutató a balatoni borászok összefogása.

2023-as BalatonBor termelői: Androsics Birtok, Bujdosó Pincészet, Dobosi Pincészet, Első Magyar Borház – Szeremley Birtok Kft., Gyukli Pince, Hujber Pincészet, Koronczai Pince, Veszprémi Pince, Zelna Borászat, Dóka Éva Pincészet, Laposa Pince, Cseh családi Pince, Barna Pince Ábrahámhegy, Fata Pince, Tagyon Birtok, Feind Pincészet, Istvándy Pincészet, kisspince, Végh Róbert.

2023-as HegyBor termelői: Dombi Pince, Cseh Családi Pince, Végh Róbert, Zelna Bor, Tagyon Birtok, Fata Pince, kisspine, Dobosi Pincészet, Androsics Birtok, Martinus Birtok, Szabó és fia Borpince, Tánczos Pince.

Megtudtuk azt is, hogy a BalatonBor két éve a veszprémi Pannon Egyetem hivatalos bora.

Kapcsolódó írásaink

A tatai Platán Gourmet lett az Év étterme!

ĀPesti István séf az elmúlt években bizonyította: nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét