Gasztro

Olcsó húsnak veszélyes lehet a leve

Együk meg, vagy dobjuk ki a lejárt szavatosságú élelmiszereket?

Egyre többen, nyugdíjasok, kiskeresetűek vesznek a bevásárlóközpontokban leértékelt élelmiszereket, amelyeknek hamarosan lejár fogyaszthatósági ideje. A dietetikusok szerint több élelmiszer a lejárati idő után is ehető, viszont vannak olyanok is, amelyek azután már veszélyesek az egészségre.

Olcsó húsnak veszélyes lehet a leve
A húsok fogyaszthatósági idejét mindig meg kell nézni
Fotó: MH/Török Péter

Nem mindenki tudja, hogy az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelölés is lehet: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel.
A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.
A minőségmegőrzési idő a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszíthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók.

A dietetikusok megvizsgálták, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek fogyasztása nem biztonságos a lejárati dátumuk után, mert gyomorpanaszokat, hasmenést és hányást okozhatnak.

Ezért például a legjobb, ha nem vásárolunk lejárt dátumú, előre csomagolt húsokat, mert nyersen is és főzve is rengeteg káros baktérium szaporodhat fel bennük. Ezek pedig bakteriális fertőzéseket, például liszteriózist okozhatnak.

Körültekintően kell vásárolni a tejtermékeket is, mert például a tej és a joghurt is az előbb említett baktériumot, a listeria monocytogenest is tartalmazhatnak. Ez betegségeket okozhat, különösen várandós nőknél, időseknél és legyengült immunrendszerű egyéneknél. Ugyanígy a sajtokkal is óvatosnak kell lenni, különösen a lágysajtokkal.

A szakértők azt ajánlják, hogy az előre csomagolt salátáknak és zöldségeknek is érdemes a lejárati idejüét figyelembe venni egészségünk érdekében, ugyanígy a tojásnál is, amelynek védőrétegei bizonyos idő után könnyebben átengedik a különböző baktériumokat. Különösen veszélyes lehet a szalmonella.

Kiemelendően kell figyelni a kisbabák számára készült tápszerekre, amelyek veszélyesek lehetnek rájuk, ha a lejárati idő után azzal etetik őket. A túlszaporodott baktériumoknak tökéletes telephely lehet egy fiatal szervezet, mert ezeket a kisbaba fejlődő immunrendszere még nem képes legyőzni.

Ezekkel ellentétben viszont vannak olyan ételek is, amelyeket nyugodt szívvel megehetünk a lejárati idő után is. Ilyenek például a konzervek, száraztészták, rizs, kakaópor vagy a különböző gabonafélék. Szintén nem kell félnünk kis idővel a minőségmegőrzési idő után sem a fagyasztott ételek és a különböző kemény sajtok fogyasztásánál. Ilyen például a parmezán vagy a cheddar.

xxxxxxx
Fotó: Nébih

Az élelmiszer-higiéniáról szóló uniós rendelet szerint ma már a lejárati időt követően is adományozható vagy fogyasztható olyan élelmiszer, amelynek a minőségmegőrzés ideje lejárt már. De kizárólag akkor, ha az adott étel csomagolása bontatlan, nem fedezhető fel az élelmiszeren más, szokatlan tulajdonság, például penészedés vagy kellemetlen szag. Továbbá végig a gyártók által ajánlott körülményeknek megfelelően tárolták, és ha nem gyerekeknek készített tápszerről van szó. Ez a rendelet segíthet az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben, és sok rászorulónak is megkönnyítheti az életét.

Kapcsolódó írásaink