Gasztro
Különleges édességek a tengeri sós csoki tojástól a töltött tyúktojásig

A portál a Lindt fehér csokiból készült tojás trüffeljével kezdi a sort. Az ismertető szerint, a cég Lindor márkájú termékeihez hűen az Olaszországban előkészített fehér csokoládé különösen krémes állagú, a trüffelek pedig a szokásosan magas gyártói minőséget képviselik. Az ízléses és ízletes édesség nagyjából 6000 forintos áron (260 gramm) kapható, amivel a „felvezető kategóriába” tartozik.
Az ír krémlikőr szinonimájának számító Bailey's gyártója tengeri sós csokoládéfalatkákkal (fudge) rukkolt elő: a tojásformájú desszertjük természetesen likőrös tölteléket rejt, a tengeri sós csokit pedig kívülről folyatták a tejcsokoládé-tojásra, amit további csokoládédarabkákkal díszítették. A végeredmény pazar, és 220 grammos kiszerelésben, 7000 forintért vásárolható meg.
Az Origo szerint a kézműves édességek csúcsát jelenti idén húsvétkor egy londoni manufaktúra, a Cutter & Squidge's vállalkozás Millionaire Filled Easter Egg nevű, 500 grammos terméke, amely egy madárfészket idéz, ami minőségi csokoládéból készült, vékony csokiszálakkal bevonva. A fészekben karamellkrémmel töltött tojások, sóskaramella-darabok, és porított csokoládé található. A gyártó arra is figyelt, hogy a felhasznált csokoládénál a kakaóbab is garantáltan fenntartható gazdálkodásból kerüljön ki, cserébe nagyjából 10000 forintot kér érte.
A francia Michelin-csillagos séf, Alain Ducasse és szakértőkből álló csapata kézzel válogatott kakaóbabszemekből és néhány más összetevőből tej- és étcsokoládés változatban is kapható tojásokat készített idénre. A Turning Egg formavilágát a keramikusok és agyagművesek ihlették. Egyszerű és letisztult, kétféle méretben is kapható termék, amelyből a kisebb kiszerelésért is 9000 forintot kell fizetnünk.
Itt aztán ugrunk egy nagyot, legalábbis árban mindenképpen. Pierre Marcolini egy elismert belga csokoládéműves húsvéti tojását a belga Maison fehér csokoládéjából készült szitakötő díszíti, a tojás pedig egy liliomot idéző párnán ül, fehér csokoládéban – derül ki az Origo beszámolójából, akár csak az, hogy a mogyorós pralinétojás héja étcsokoládéból van, kesudióval, apró karamelldarabkákkal gazdagítva – 23000 forintárt (270 gramm).
A következő termék nem is az árával, hanem az ötletességével tűnik ki a sorból. A már több mint 300 éve működő, eredetileg „sarki fűszeresként„ indult vállalatnál, a Fortnum & Mason-nál úgy gondolták, idén a tojás maradjon tojás. Ezért fogtak hat valódi tyúktojást, tartalmukat eltávolították anélkül, hogy feltörték volna azokat. Aranyszínű ételszínezővel fújták le a héjakat, majd megtöltötték azokat krémes állagú praliné tejcsokoládéval. Egy dobozban hat tojást kapunk, és ”mindössze„ 13000 forintba kerül.
A válogatás utolsó tétele a Venchi karamellás csokoládéból készített húsvéti tojása, melyet gondosan válogatott sózott mandulákkal töltöttek meg, ígéretük szerint különleges, ropogós ízélményt biztosítva ezzel. Minden egyes tojást külön dobozokban lehet megvásárolni 540 grammos kiszerelésben, és nagyjából 28000 forintért.