Faktum

A világ legismertebb magyar szentje

„A gyűlölet nem visz sehova” – hangsúlyozta Zsuffa Tünde író Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musical bemutatója kapcsán a Faktum Premierben, a Magyar Hírlap podcastműsorának kulturális magazinjában.

A világ legismertebb magyar szentje
Faktum Premier - 2. adás
Fotó: MH

Holnap mutatják be az Erkel Színházban a Szikora Róbert és Lezsák Sándor által írt Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című új magyar musicalt kettős szereposztásban, Cseke Péter rendezésében.

Az Erdő Péter bíboros és Kásler Miklós miniszter fővédnökségével készülő darab bemutatójának apropóján a Faktum Premier vendége volt Zsuffa Tünde író, az azonos című regény szerzője, az előadás dramaturgja.

Zsuffa Tünde író a Faktum Premier felvételén
Zsuffa Tünde író a Faktum Premier felvételén
Fotó: MH/Török Péter

„Erzsébet azokat is szerette, akiken nem volt mit szeretni. Ennek akkora súlya van itt a 21. században. A gyűlölet nem visz sehova” – emelte ki Zsuffa.

A regény és a darab megszületésének kulisszatitkai közt az író mesélt arról, milyen kutatómunkát végzett, hogyan formálta meg Erzsébet alakját, elmondta, illetve miért szerette volna rehabilitálni Gertrúd királynét, megmutatni, hogy jó anya és feleség volt, ellentétben Katona József Bánk bánbeli ábrázolásával. A szereplőválogatásról és a próbafolyamatról is elárult részleteket, valamint az adásból az is kiderül, miben különbözik az itthon általánosan ismert Szent Erzsébet-legenda a német krónikákban olvashatóktól.

Lapunk újságírója, Sárdi Krisztina és Zsuffa Tünde író (j) a Faktum Premier felvételén
Lapunk újságírója, Sárdi Krisztina és Zsuffa Tünde író (j) a Faktum Premier felvételén
Fotó: MH/Török Péter

„Vegyük észre, élt egyszer egy magyar királylány, aki a világ legismertebb magyar szentje lett” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezzel mi nem vagyunk eléggé tisztában. Zsuffa úgy fogalmazott, az előadás többek közt arra is hívja a nézőt, ismerje meg jobban Szent Erzsébet alakját, aki  nemcsak a középkorban, de a 21. században is követendő példa lehet.

Objektum doboz

A Faktum Premier elérhető a legnépszerűbb felületeken is!

Hallgassa meg adásainkat

Faktum

A műsor házigazdája: Sárdi Krisztina

Készítette: Horváth Ádám, Németh Zoltán

Főszerkesztő: Petán Péter