Európai Unió

Matteo Salvini: A Liga párt meghatározó akar lenni az Európai Parlamentben

Matteo Salvini, a Liga olasz jobboldali párt vezetője a párt európai parlamenti (EP-) képviselőivel csütörtök este találkozva „kötelességnek” nevezte, hogy a Liga meghatározó legyen a következő öt évben.

Matteo Salvini: A Liga párt meghatározó akar lenni az Európai Parlamentben
Matteo Salvini, a Liga olasz párt vezetője kijelentette, hogy soha nem fordulhat elő, hogy Ursula von der Leyenre szavazzon
Fotó: AFP/NurPhoto/Alessandro Bremec

A Liga közleménye szerint Matteo Salvini operatív megbeszélést tartott az új EP képviselőkkel a párt milánói székházában. A Liga nyolc mandátumot szerzett.

A jobboldali erő EP-képviselőcsoportjának vezetőjéül Paolo Borchiát választották meg, aki 2019 óta az Európai Parlament képviselője.

„Kötelességünk meghatározónak lenni az előttünk álló öt évben, már a következő hetektől kezdve” – jelentette ki Matteo Salvini.

A párt nyilatkozatában hangsúlyozták, hogy a Liga azon dolgozik, hogy „erősítse és bővítse azoknak a pártoknak a csoportját, amelyek megosztották az Identitás és Demokrácia tapasztalatait”.

Az Identitás és Demokrácia (ID) frakció alakuló ülését az eredetileg tervezett július 3-ról július 8-ra tették át. Hétfőn már ismertek lesznek a francia választások eredményei, és megalakulhat a Patrióták Európáért frakciója. A képviselőcsoportot Orbán Viktor a Fidesz, Herbert Kickl az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és Andrej Babis a cseh ANO vezetője indította útjára a június 30-án Bécsben rendezett találkozójukon.

A portugál Chega párt is jelezte, hogy az ID-ből az új pártcsaládhoz csatlakozik.

Matteo Salvini korábban üdvözölte a Patrióták Európáért megalakulását, ami pedig a Liga esetleges csatlakozását illeti, azt mondta, hogy „dolgoznak rajta”.

Kapcsolódó írásaink