Európai Unió

Kiváló tárgyalási pozícióban Orbán Viktor

Magyarország az EU soros elnökeként előmozdíthatja, hogy Ukrajna megértőbb legyen a békefeltételek iránt

Az ukrán elnökkel tárgyal Kijevben az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke. A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége, amelyhez Orbán Viktor nem csak mint Magyarország miniszterelnökeként, de az Unió képviselőjeként is hozzájárulhat, mondta el a Magyar Nemzetnek Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő.

Kiváló tárgyalási pozícióban Orbán Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyal Kijevben 2024. július 2-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az Unió soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökeként ez a tárgyalási pozíció kiváló, hangsúlyozta a lapnak Gyarmati István.

„Az nem kétséges, hogy ez egy jó pozíció. A miniszterelnök taktikai érzékét nem lehet kétségbe vonni, ezt előkészíthették már a korábbi nem várt meglepetésszerű beszélgetésen Brüsszelben” – mondta el a biztonságpolitikai szakértő.

Magyarország az EU soros elnökeként előmozdíthatja, hogy Ukrajna megértőbb legyen a békefeltételek iránt, illetve, hogy az Európai Unió megértőbb legyen az ukrán helyzet iránt, mutatott rá.

Azért erős most Magyarország pozíciója ebben, mert Kijev megkezdte az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalásokat, amelyet a magyar kormány is a várakozásokkal ellentétben jóváhagyott, és ebben a csomagban, amelyet az unió előterjesztett, szerepelnek azok a kisebbségi jogok is, amik hazánk számára fontosak.

„Így a kisebbségi jogokról Orbán Viktor most már nemcsak mint magyar miniszterelnök tárgyal, hanem az Európai Uniós soros elnöki minőségében is, ami keretében fogalmazhatja meg az elvárásokat is” – hangsúlyozta Gyarmati István.

Kapcsolódó írásaink