Európai Unió

Mintegy harmincezren hagyták el az EU-tagországok valamelyikét

Magyarország három hónap alatt 970 kiutasító határozatot hozott

Az uniós tagországok 2024 első negyedében 103 515 nem uniós állampolgárt utasítottak területük elhagyására, és 30 570-et küldtek vissza ténylegesen valamely másik országba kiutasítási határozat alapján – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala pénteken.

Mintegy harmincezren hagyták el az EU-tagországok valamelyikét
Az EU-tagállamok területének elhagyására kötelezett, nem uniós állampolgárok közül a vizsgált időszakban az algériai és marokkói állampolgárok aránya volt a legnagyobb
Fotó: AFP/Hans Lucas/Valeria Mongelli

Az Eurostat jelentése szerint a január és március között kiadott kiutasító rendelések száma két százalékkal maradt el az előző negyedéves adatoktól, míg a ténylegesen is távozók száma hat százalékkal nőtt. A 2024 első negyedében kiadott kiutasítási határozatokat követően az adott EU-tagállamot elhagyók többsége (85 százalék) egy EU-n kívüli országba távozott.

A legtöbb olyan nem uniós állampolgárt, akit valamely uniós ország területének elhagyására köteleztek, Franciaországban (34 190), Németországban (15 400) és Belgiumban (6965) jegyezték fel. Franciaországban (4205), Németországban (3950) és Svédországban (3135) regisztrálták a legtöbb olyan embert, akik kiutasításukat követően egy másik országba távoztak.

Az uniós statisztikai hivatal szerint Magyarország az idei év első három hónapjában 970 kiutasító határozatot hozott nem uniós állampolgárokkal szemben, és 450-en voltak azok, akik egy ilyen határozatot követően egy másik országba távoztak.

Az EU-tagállamok területének elhagyására kötelezett nem uniós állampolgárok közül a vizsgált időszakban az algériai és marokkói állampolgárok aránya volt a legnagyobb (7-7 százalék). Őket a törökök (6 százalék), valamint a szíriaiak és a grúzok (5-5 százalék) követik. A kiutasítást követően hazájukba visszatértek között a legtöbben grúz (9 százalék), majd albán és török (6-6 százalék), valamint kolumbiai, marokkói, algériai és szíriai (mindegyik 4 százalék) állampolgárok voltak.

Kapcsolódó írásaink