Európai Unió

Trump és Orbán jó kapcsolatától tartanak Brüsszelben

A Politico a magyar miniszterelnök és a visszatérésre készülő amerikai elnök közös fotójával illusztrálja a magyar EU-s elnökség bemutatkozását

Alig jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter, hogy a féléves magyar elnökség jelmondata a Make Europe great again, azaz „Tegyük újra naggyá Európát!”, máris nagy a riadalom Brüsszelben, amelyet leginkább a Politico cikke tükröz.

Trump és Orbán jó kapcsolatától tartanak Brüsszelben
Donald Trump és Orbán Viktor jó kapcsolata sokakra a frászt hozza Brüsszelben
Fotó: NorthFoto

Magyarország bemutatta a „Tegyük újra naggyá Európát!”, mint a közelgő hat hónapos EU-elnökség jelmondatát, kezdi beszámolóját a Politico, és mindenkit emlékeztet, hogy ebben az időszakban a magyar diplomaták vezetik a fontos brüsszeli találkozókat, és alakítják az Unió politikai napirendjét. A lap egyúttal felhívja a figyelmet az áthallásra, hiszen a „Make America Great Again” volt Trump kampányszlogenje 2016-ban, amikor első alkalommal választották meg az Egyesült Államok elnökének. A szerző hozzáteszi, hogy Trump a magyar elnökség közepén esedékes amerikai elnökválasztáson arra törekszik, hogy visszatérjen a Fehér Házba. A két vezető közötti jó kapcsolatot pedig egy közös képpel illusztrálja.

„Ez egy aktív elnökségre utal” – idézik Bóka Jánost. „Tulajdonképpen megmutatja azt az elvárást, hogy együtt erősebbek lehetünk, mint külön-külön, de hagyni kell, hogy azok maradjunk, akik vagyunk, amikor összejövünk. Azt az elképzelést is ábrázolja, hogy Európa képes független globális szereplővé válni átalakuló világunkban.”

A Politico kiemeli, hogy az újságírók a sajtótájékoztatón rákérdeztek az új szlogen trumpi visszhangjára, amire a miniszter azt felelte: „Nincs déjà vu érzésem Trump szlogenje miatt. Nem tudom, Donald Trump akarta-e valaha újra naggyá tenni Európát.”

A cikk kimondatlanul is azt érzékelteti, hogy Orbán Trump követője, és a korábbi elnök visszatérésének a réme sokakban kelt pánikot Brüsszelben.

Kapcsolódó írásaink