Európai Unió

Szijjártó Péter: Szerbia kulcsország a régióban

Magyarország mindent megtesz Szerbia európai uniós integrációs folyamatának felgyorsítása érdekében

A külgazdasági és külügyminiszter szombaton telefonon egyeztetett Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel, ügyvivő miniszterelnökkel.

Szijjártó Péter: Szerbia kulcsország a régióban
Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel egyeztetett telefonon Szijjártó Péter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A magyar külügyminiszter ismertetése szerint mindketten a Nyugat-Balkán békéjében és stabilitásában érdekeltek, ebben a tekintetben Magyarország Szerbiát tekinti kulcsországnak a régióban. „Ezért is teszünk meg mindent Szerbia európai uniós integrációs folyamatának felgyorsítása érdekében”.

Magyarország érdekelt a Belgrád-Pristina párbeszéd sikerében, ugyanakkor úgy látja, Koszovó folyamatos szándéka a nemzetközi szervezetekbe való felvételre nem segíti ezt a folyamatot – írta Szijjártó Péter. Jelezte: ismét megerősítette kollégájának, hogy Magyarország nem támogatja Koszovó tagfelvételi kérelmeit a nemzetközi szervezetekbe mindaddig, amíg a Belgrád-Pristina viszonyrendszer nyugvópontra nem jut.

Magyarország ezért nemmel fog szavazni az Európa Tanács Miniszteri Bizottságában Koszovó ET-tagságát illetően és az ENSZ-ben sem fogunk támogatni semmilyen olyan javaslatot, ami a nyugat-balkáni nemzetek közötti feszültségek további kiélezését vonná maga után – szögezte le a magyar külügyminiszter.

Kapcsolódó írásaink