Európai Unió

Ursula von der Leyen kedvenc közlekedési eszköze a magángép

2021-ben és 2022-ben összesen 57 alkalommal bérelt magángépet

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tavaly 23 alkalommal repült magángéppel, míg a testület egésze együttvéve 29 esetben folyamodott ehhez a közlekedési megoldáshoz – derül ki egy hivatalos dokumentumból, amelyet Martin Schirdewan európai parlamenti képviselő, a német Baloldali Párt (Die Linke) vezetője hozott nyilvánosságra szerdán este.

Ursula von der Leyen kedvenc közlekedési eszköze a magángép
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a 60. Müncheni Biztonsági Konferencián is felszólalt
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Tobias Hase

Az uniós biztosok magatartási kódexe szerint a magánrepülőgépeket csak kivételes esetekben lehet használni. Még Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő is – aki szintén tagja az Európai Bizottságnak – a dokumentum szerint a múlt évben csupán kétszer utazott magángéppel.

Schirdewan beszámolója alapján a Der Spiegel című német napilap azt írta, hogy von der Leyen tavaly háromszor is magánrepülőgépet használt Brüsszel és Strasbourg, az Európai Parlament két székhelye között, noha ezen az útvonalon gyors vasúti összeköttetés is van.

2021-ben és 2022-ben a bizottság elnöke az adatok szerint összesen 57 alkalommal bérelt magángépet. A testület szóvivője akkor ezt azzal magyarázta, hogy a koronavírus-járvány miatt kevesebb menetrend szerinti járat állt rendelkezésre.

„Szégyen, hogy az Európai Bizottság elnöke a klímaválság ellenére még mindig magánrepülőgépet használ” – nyilatkozott a Der Spiegelnek Martin Schirdewan.

Véleménye szerint a bizottság tagjainak és munkatársaiknak nem lenne szabad többé engedélyezni, hogy olyan célállomásokra repüljenek, amelyeket vonattal hat órán belül el lehet érni.

„Arcátlanságnak tartom, hogy takarékoskodásra szólítják fel a kevés pénzből élő embereket, míg saját maguk magánrepülőgépeket használnak, hogy eljussanak A-ból B-be” – jelentette ki a baloldali politikus.

Kapcsolódó írásaink