Európai Unió

Michael O'Flaherty lett az új emberjogi biztos

Az emberi jogi biztosi pozíciót 1999-ben hozta létre az Európa Tanács, hogy előmozdítsa az emberi jogok tudatosítását és tiszteletben tartását

Michael O'Flaherty ír emberi jogi ügyvédet, az Európai Unió bécsi központú Alapjogi Ügynökségének (FRA) igazgatóját választotta emberi jogi biztosnak az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) – tájékoztatott a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács csütörtökön.

Michael O'Flaherty lett az új emberjogi biztos
Michael O'Flaherty, az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének igazgatója
Fotó: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

Michael O'Flaherty a bosznia-hercegovinai Dunja Mijatovicot váltja a pozícióban. Mandátuma 2024. április 1-jétől hatéves, meg nem újítható időtartamra szól.

A strasbourgi közlemény szerint az új emberi jogi biztos, több egyetem jogprofesszora kezdetben római katolikus papként szolgált, majd az ENSZ emberi jogi szakértőjeként dolgozott, később az észak-írországi emberi jogi bizottság főbiztosaként, majd az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának tagjaként dolgozott. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének 2015 óta igazgatója.

Az emberi jogi biztosi pozíciót 1999-ben hozta létre az Európa Tanács, hogy előmozdítsa az emberi jogok tudatosítását és tiszteletben tartását. A biztos azonosítja az emberi jogokkal kapcsolatos jogszabályok és gyakorlat lehetséges hiányosságait, valamint elősegíti a nemzeti ombudsmani intézmények és más emberi jogi szervezetek tevékenységét a páneurópai szervezet 46 tagállamában. Rendszeres látogatásokat tesz a tagországokban, hogy párbeszédet folytasson a kormányokkal és a civil társadalommal, és jelentéseket készítsen a mandátumába tartozó kérdésekről. A biztost hat évre, meg nem újítható időtartamra választják.

Kapcsolódó írásaink