Európai Unió

Novák Katalin: „Juncker már sehol sincs, de Orbán Viktor még mindig a helyén”

„Hiszek a kölcsönös tiszteletben. Nem hiszem, hogy az európai családon belül tiszteletlenséget kellene mutatnunk egymás iránt. Én ebben hiszek” – idézte Novák Katalin szavait a Mandiner. A köztársasági elnök így felelt Urs Greding svájci újságíró kérdésére, amikor az felidézte, hogy 2015-ben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság akkori elnöke diktátornak nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, majd az Európai Tanács csúcstalálkozójára érkezve, kézfogásuk során arcon is vágta a magyar kormányfőt.

Novák Katalin: „Juncker már sehol sincs, de Orbán Viktor még mindig a helyén”
Novák Katalin köztársasági elnök beszélget Urs Grediggel, a közszolgálati SRF televízió műsorvezetőjével a Svájci Gazdasági Fórumon (Swiss Economic Forum – SEF) Interlakenben
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A beszélgetésre csütörtökön került sor a Svájci Gazdasági Fórumot követő panelbeszélgetésen, ahol Greding azt firtatta, hogy Magyarország továbbra is otthon érzi-e magát az Európai Unióban.

„Meggyőződésem, hogy Magyarország helye az Európai Unióban van. Ez számomra megkérdőjelezhetetlen. Fontos részei vagyunk Európának, és fontos tagjai az uniónak” – válaszolta Novák Katalin, aki úgy véli, „az Európai Unió jövőjéhez hozzá kell járulnunk azzal is, hogy megpróbáljuk közösen megvitatni, hogy mi lenne az ideális működése a különböző intézményeknek és mint Európa hogyan lehetnénk sikeresebbek.”

De azt is megjegyezte: Jean-Claude „Juncker már sehol sincs, de Orbán Viktor még mindig a helyén”.

Kapcsolódó írásaink