Európai Unió

Közeledik a digitális euró

Az eurócsoport elnöke, Paschal Donohoe levelet küldött a 2023. március 24-i euró-csúcstalálkozó elnökének, Charles Michelnek, hogy beszámoljon az eurócsoport munkájáról. A levél alapján úgy tűnik, hogy a vezetők az euró-csúcstalálkozón nem kis vitára számíthatnak - értesült a Magyar Hírlap az Európa Tanácstól.

Közeledik a digitális euró
Paschal Donohoe becsengetett: nincs itt az idő az önelégültségre
Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Először is, Paschal Donohoe levelében számba veszi a gazdasági helyzetet, a fiskális politikát és a koordinációt az Ukrajna elleni orosz agresszió, az ezzel összefüggő energiaárak és infláció növekedése, valamint a közelmúltban tapasztalt pénzpiaci turbulencia tükrében. Kiemeli az euróövezet rugalmasságát és erős gazdasági alapjait, ugyanakkor elismeri a kihívásokat is. „Az euróövezet erős ellenálló képességről tett tanúbizonyságot egy nagyon kihívásokkal teli időszakban. De most nincs itt az idő az önelégültségre. Folytatnunk kell a gazdasági és monetáris unió megerősítésére irányuló, folyamatban lévő munkánkat, teljesítenünk kell a bankunió kiteljesítésére és a tőkepiaci unió továbbfejlesztésére vonatkozó kötelezettségvállalásainkat. Kontinensünkön az erős euróövezeti gazdaság a stabilitás és a biztonság záloga” - írta Paschal Donohoe, az eurócsoport elnöke.

A levél címzettje: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke
A levél címzettje: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke
Fotó: Frederick FLORIN / AFP

A digitális euróval kapcsolatban Paschal Donohoe levelében emlékeztetett: az eurócsoport aktívan részt vett a digitális euró lehetséges kibocsátásáról szóló megbeszélésekben és nagyra értékelik az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság nyílt aktív szerepvállalását az ügyben. A megbeszélések során ugyanakkor világossá vált, hogy ez a projekt összetett és nagy horderejű, számos politikai vonatkozással. Az eurócsoportban széles körű egyetértés van a digitális euró potenciális létfontosságú szerepével kapcsolatban is a közpénzekhez való hozzáférés biztosításában az egyre inkább digitalizálódó globális gazdaságban. A digitális euró most először biztosítana olyan digitális fizetési módot, amely könnyen használhatóan minden euroövezeti polgár számára elérhető, és az euróövezetben mindenhol általánosan elfogadott és esetleg még azon túl is - hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta azonban, hogy a digitális euró inkább kiegészíti, nem pedig helyettesíti a készpénzt.

Euró szimbólum, a háttérben a bankjegyek
Euró szimbólum, a háttérben a bankjegyek
Fotó: Bernard JAUBERT / ONLY FRANCE / Only France via AFP

Az is látható - írta Paschal Donohoe -, hogy a digitális euró potenciálisan előmozdítja az innovációt a digitális fizetési megoldások terén, valamint megerősíti a gazdasági és monetáris szuverenitást. Használata kapcsán ugyanakkor - fogalmazott - előtérbe kell helyezni a pénzügyi stabilitást, a rugalmasságot és a nyilvánosság számára való hozzáférhetőséget is. Az adatvédelem is kulcsfontosságú, figyelembe véve a felhasználók magánéletének védelme fontosságát, eközben azonban biztosítani kell az EU szakpolitikai célkitűzéseinek való megfelelést is, például a pénzmosás és az adóelkerülés megelőzése érdekében. Ugyancsak fontos a digitális euró interoperabilitása, azaz együtt használhatósága más központi banki digitális valutákkal - tette hozzá.

Európai Központi Bank eurorendszer feliratú tábla az Európai Központi Bank székhelye előtt
Európai Központi Bank eurorendszer feliratú tábla az Európai Központi Bank székhelye előtt
Fotó: ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

„Úgy gondoljuk, hogy a digitális eurónak rendelkeznie kell törvényes fizetőeszköz státuszát, hasonlóan a készpénzhez, de tudomásul kell venni, hogy ennek a döntésnek széleskörű következményei lesznek amelyek alapos mérlegelést igényelnek... Üdvözöljük az Európai Bizottság azon szándékát, hogy jogszabályt javasol a digitális euróról, beleértve annak törvényes fizetőeszköz státuszát és a jövőben is folytatjuk politikai szerepvállalásunkat az Európai Központi Bankkal és az Európai Bizottsággal. Sok előttünk álló döntés azonban eredendően politikai, és hatással lesz az emberek mindennapi életére. Ez rámutat a velük való kapcsolattartás fontosságára, miközben kikristályosodik a digitális euró körüli helyzet” - hívta fel a figyelmet az eurócsoport elnöke.

Az eurócsoport márciusi ülésén nyilatkozatot fogadott el a 2023–2024 közötti időszakra vonatkozó fiskális politika irányvonalairól, hangsúlyozva, hogy olyan körültekintő költségvetési politikákra van szükség, amelyek célja a középtávú adósságfenntarthatóság biztosítása, miközben ösztönzik a növekedést és kezelik a zöld és digitális átállást. A nyilatkozat azt is kiemelte, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben nem indokolt az aggregált keresletet célzó széles körű fiskális ösztönzés. Tekintettel ugyanakkor a folyamatos bizonytalanságra, továbbra is oda kell figyelni a leginkább kiszolgáltatottak védelmére. A jelentés áttekintette az eurócsoporton belül a digitális európrojektről folytatott megbeszéléseket is, amelyekről még januárban megállapodás született. A csoport már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy a digitális euró létfontosságú szerepével kapcsolatban a közpénzek való hozzáférés terén széleskörű az egyetértés.

Kapcsolódó írásaink