Európai Unió
Nemcsak nektárból, mézharmatból is lehet mézet készíteni
Uniós oltalom alatt a horvátországi „Goranski medun” méz

A mézharmat édes váladék, amely kedvező körülmények között különösen a tűlevelűeken jelenik meg. A mézharmatméz olyan jellegzetes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek sok tekintetben megkülönböztetik a virágmézektől: a nektár alapú mézeknél magasabb ásványianyag-tartalma és esetenként gyorsabb kristályosodása.
A „Goranski medun” mint a mézharmatméz speciális kategóriája a legnépszerűbb horvát mézek közé tartozik. A Gorski kotar és Ogulin és Plaški régiókban állítják elő, Horvátország és az Adria hegyláncai határán. Sajátosságainak köszönhetően ez a méz a Gorski kotar és az Ogulin és Plaški-völgy egyik legelismertebb „márkája” lett, ahol egy sajátos fogalommal – „medun” jelölik.
A Gorski kotar régió régóta fennálló méhészeti termelése is az évszázadok óta méhészettel foglalkozó lakosok tudásának és know-how-jának eredménye. Ez az új név felkerül a már védett 1609 mezőgazdasági termék listájára. Az összes védett földrajzi jelzés listája megtalálható az eAmbrosia adatbázisban. További információ elérhető online a Quality Schemes oldalon.