Európai Unió

Novák Katalin a migrációról és az EU bővítéséről tárgyalt Olaszországban + VIDEÓ

Az illegális bevándorlás, a hagyományos családi értékek támogatása, az uniós források elosztása és a Nyugat-Balkán volt a témája Novák Katalin magyar köztársasági elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök találkozójának szerdán Rómában – közölte az MTI.

Novák Katalin a migrációról és az EU bővítéséről tárgyalt Olaszországban + VIDEÓ
A Sándor-palota által közzétett képen Novák Katalin köztársasági elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a római Chigi-palotában, ahol a magyar államfőt katonai tiszteletadással fogadták 2023. február 1-jén
Fotó: MTI/Sándor-palota

A két szövetséges állam politikusa megbeszélésén négy témát érintett. A tájékoztatás szerint az első téma az illegális migráció volt, és mindkét politikus egyetértett abban, hogy ennek gátat kell szabni. Az olasz miniszterelnök a stockholmi EU-csúcson tervez részletes vitát kezdeményezni a kérdésben, mert meglátása szerint a másodlagos migráció fontos téma, de az Európai Unióba (EU) érkező migrációt a határon kell megállítani. Olyan intézkedésekre van szükség, amelyek az illegálisan érkező bevándorlók tényleges belépését akadályozzák meg. A magyar elnök ismertette az évek óta változatlan magyar álláspontot: az illegális bevándorlás fenyegetés Európa számára, aminek gátat kell vetni. Térségünk demográfiai és munkaerőpiaci problémáit nem a bevándorlás ösztönzésével kell orvosolni.

A hagyományos családi értékek megerősítése abban is segít, hogy a fiatalok könnyebben tudjanak családot alapítani, gyermeket nevelni. Az erős családpolitika Olaszországban és Magyarországon is elemi érdek és szándék. A harmadik kérdés a nyugat-balkáni bővítés volt. A két politikus egyetértett abban, hogy mielőbbi bővítésre van szükség, s ez nemcsak a hat csatlakozni kívánó ország érdeke, hanem az EU-é is. A negyedik téma az uniós források kérdése volt. Az olasz miniszterelnök egy rugalmasabb, a korunk kihívásainak megfelelő felhasználást kezdeményez. A magyar köztársasági elnök is egyetértett azzal, hogy a nekik járó forrásokat a tagállamoknak meg kell kapniuk, és olyan felhasználási szabályokat kell alkalmazni, amelyek az adott nemzet és az európai unió érdekeit egyaránt szolgálják.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink