Európai Unió

Az erős ipar a versenyképes Európa alapja

Az európai ipar története egyik legsúlyosabb válságával küzd, ami a baloldal és Brüsszel szankciókra és bürokrácianövelésre épülő kudarcos politikájának következménye – mondta Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője az Európai Parlament mai plenáris ülésén, amelyen megvitatták az új európai iparpolitikai stratégiát. A vita során Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselője Európa versenyképességének erősítésére szólított fel, amelynek fontos lépése a Magyarországnak és Lengyelországnak járó helyreállítási pénzek folyósításának megkezdése.

Az erős ipar a versenyképes Európa alapja
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Gyürk András felszólalásában kiemelte, hogy üresen álló gyártósorok, leépítést és kivonulást fontolgató vállalatok, zuhanó versenyképesség jellemzi ma Európát. Ez az eredménye a baloldal és Brüsszel által erőltetett, a szankciókra, az irreális zöldcélokra és a bürokrácia növelésére építő iparpolitikának. Ez a politika megbukott, a helyzet mostanra tarthatatlanná vált – hangsúlyozta. Felhívta a figyelmet arra, hogy harmincmillió ember megélhetése van veszélyben Európa-szerte. Ezért felelős és gyors cselekvésre van szükség. Brüsszelnek azonnal el kell törölnie a vállalatokat megkárosító szankciókat, fel kell függesztenie a bürokratikus terheiket növelő javaslatait, és sürgős pénzügyi támogatást kell nyújtania számukra.

Győri Enikő arra kérte az Európai Bizottságot, hogy az önsorsrontó brüsszeli politika helyett vezessen be intézkedéseket az ipar védelmére és beruházási környezetünk vonzóképességének javítására. Garantálja, hogy a kisebb tagállamok is egyenlőképpen élvezhessék a könnyítéseket. Igazítsa végre az állami támogatási szabályokat a jelen körülményekhez. Az Európai Parlament pedig hagyja abba a szabadkereskedelmi megállapodások ideológiai alapú blokkolását, és engedje ezáltal lehetőséghez jutni az európai cégeket. Végezetül az Európai Bizottság fejezze be Magyarország és Lengyelország tudatos versenyhátrányba taszítását azzal, hogy visszatartja a nekünk járó pénzeket. Pártatlanságot és elfogulatlanságot várunk el. Folyósítsák tehát mielőbb a minket megillető forrásokat! – emelte ki Győri Enikő.

Kapcsolódó írásaink