Életmód

Hogyan főzzük a tojást úgy, hogy a fehérje ne ragadjon a héjhoz

A tojásfőzés egyik legbosszantóbb pillanata a héjtól való megtisztítás

Sokan tudják, hogy a só az, ami segít abban, hogy a kemény héj könnyen leessen a fehérjéről, és a megtisztított tojás sima és egyenletes legyen. Ez azonban nem teljesen igaz – írja a Sports.kz.

Hogyan főzzük a tojást úgy, hogy a fehérje ne ragadjon a héjhoz
A főtt tojás héját könnyebben lehet leszedni, ha sós vízben főzzük
Fotó: NorthFoto

Nem mindig sikerül a sónak eléggé behatolnia a héjba ahhoz, hogy a tojás jól lehámozódjon. Kiderült, hogy van egy hihetetlenül egyszerű trükk, amit elég kevesen ismernek. Az egész a tojás és a víz hőmérsékletén múlik.

Sokan megszokták, hogy a nyers tojást hideg vízbe dobják, és az egészet felteszik a tűzhelyre. De a legjobb hatás és a héjtól való könnyű megtisztulás érdekében jobb, ha mindent másképp csinálunk.

A szakemberek figyeltek arra, hogy a tojás tökéletesen megtisztul, ha forró és sós vízbe dobják.

Fontos: annak érdekében, hogy a tojás héja azonnal ne repedjen meg, előzetesen ki kell venni a hűtőszekrényből, és hagyni kell, hogy szobahőmérsékletet szerezzen.

Miután a tojások teljesen megfőttek, le kell önteni a forró vizet a fazékból, és a tojásokat meg kell ütögetni, hogy a héjon repedések keletkezzenek. Az edénybe jeges vizet kell önteni, és hagyni kell, hogy a tojások lehűljenek. Ezeken a repedéseken keresztül a víz beszivárog a belsejébe, és a tisztítási folyamat nagyon egyszerűvé válik. Érdemes megjegyezni, hogy a nagyon friss tojások mindig nagyon rosszul hámozhatók.

Kapcsolódó írásaink