Életmód

Súlyos bajt okozhat a rizs, ha nem így főzzük

Arzént tartalmaz a kedvelt élelmiszer

Az európai lakosság sok szervetlen arzént visz be a szervezetébe, jelentős részben a rizs és a rizsalapú termékek fogyasztásával. A kockázat mérsékelhető, ha betartunk néhány szabályt – írja a hazipatika.com.

Súlyos bajt okozhat a rizs, ha nem így főzzük
A rizst ajánlott főzés előtt alaposan átmosni (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Xinhua/Wan Xiang

A Sheffieldi Egyetem kutatóinak eredményeire hivatkozva a Rizikometer írt arról, hogy néhány praktika segíthet az arzénbevitel mérséklésében anélkül, hogy le kellene mondani a rizsfogyasztásról.

A legfontosabb, hogy főzés előtt mindenképpen alaposan át kell mosni a rizst. Ezt követően két lehetséges főzési módszer közül választhatunk az arzéntartalom csökkentése érdekében:

1. Bő vízben főzzük, majd lecsepegtetjük.

2. Ötperces előfőzés után leöntjük a rizsről a főzővizet, majd hozzáadunk annyi vizet, amennyit képes magába szívni, és alacsony tűzön főzzük puhára.

A szakértők szerint az 1-es módszer nagyobb mértékben csökkenti az arzéntartalmat, mint a 2-es. Az utóbbi azonban jobban megőrzi a rizs tápanyagtartalmát, mint a bő vízben való főzés.

Kapcsolódó írásaink