Életmód
Súlyos bajt okozhat a rizs, ha nem így főzzük
Arzént tartalmaz a kedvelt élelmiszer

A Sheffieldi Egyetem kutatóinak eredményeire hivatkozva a Rizikometer írt arról, hogy néhány praktika segíthet az arzénbevitel mérséklésében anélkül, hogy le kellene mondani a rizsfogyasztásról.
A legfontosabb, hogy főzés előtt mindenképpen alaposan át kell mosni a rizst. Ezt követően két lehetséges főzési módszer közül választhatunk az arzéntartalom csökkentése érdekében:
1. Bő vízben főzzük, majd lecsepegtetjük.
2. Ötperces előfőzés után leöntjük a rizsről a főzővizet, majd hozzáadunk annyi vizet, amennyit képes magába szívni, és alacsony tűzön főzzük puhára.
A szakértők szerint az 1-es módszer nagyobb mértékben csökkenti az arzéntartalmat, mint a 2-es. Az utóbbi azonban jobban megőrzi a rizs tápanyagtartalmát, mint a bő vízben való főzés.