Életmód

Mexikóban drákói szigort vezettek be a dohányzással kapcsolatban

Tilos a dohánytermékek reklámozása, promóciója, bármilyen népszerűsítése

A közép-amerikai országban életbe lépett a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye: Mexikóban egyáltalán nem lehet nyilvános helyeken bagózni. Erről írt a BBC vasárnap.

Mexikóban drákói szigort vezettek be a dohányzással kapcsolatban
Mexikói életkép – ennek most vége, marad a saját lakásban bagózás
Fotó: AFP/Gerardo Vieyra

Mexikóban életbe lépett a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye, ezzel a 2008-as, némileg megengedő törvény – amely dohányzásmentes tereket írt elő a bárokban, éttermekben és a munkahelyeken – most teljes tilalomra bővült minden nyilvános helyen. Azaz nem lehet rágyújtani még a parkokban, strandokon és a szállodákban sem. 

Ezen túl teljesen betiltják a dohánytermékek reklámozását, promócióját és szponzorálását is, vagyis a cigarettát még az üzletekben sem lehet kiállítani. A vape és az e-cigaretta is szigorúbb új korlátozások hatálya alá esik mostantól, különösen beltéren.

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet üdvözölte a lépést, szerintük a dohányzás az egyetlen leginkább megelőzhető halálok a világon, amely évente csaknem egymillió halálesetért felelős Amerikában, akár közvetlen fogyasztás, akár passzív dohányzás következtében.

Csikkek valahol egy mexikói aszfalton - ennek most vége
Csikkek valahol egy mexikói aszfalton 2022-ben
Fotó: AFP/Gerardo Vieyra

Természetesen a mexikói dohányosok kétségbe vannak esve az új törvény drákói természetétől. Ez ugyanis azt jelenti,  hogy sokan csak az otthonukban vagy mások magánlakásában dohányozhatnak majd.

Kérdéses persze a jogérvényesítés hogyan zajlik majd. Mivel a rendőrségi korrupció meglehetősen elterjedt Mexikóban, sokan attól tartanak, hogy ahelyett, hogy valódi pénzbírságot vagy büntetést szabnának ki a nyilvános helyeken való dohányzásért, egyes tisztek ürügyként használják fel kenőpénz felvételére.

Kapcsolódó írásaink