Életmód

Válságban még nagyobb kincs a gyermek

Sok mindent túlélt már a magyarság. Bár a szomszédban háború van, világszerte, így nálunk pedig gazdasági válság, összefogással ezt is túl lehet élni – véli Görgey Zsuzsanna, a Magyarok Európában Egyesület aktivistája. A szervezet részt vesz az Ukrajnából érkező menekültek segítésében, ezért rálátásuk van a kialakult helyzetre, ahogyan a magyar gyermekvállalási kedv alakulására is.

Válságban még nagyobb kincs a gyermek
Akad, akinek már a focizáshoz is kedve támadt – menekült gyerekek a budapesti BOK csarnokban létesített humanitárius tranzitponton
Fotó: MH / Purger Tamás

Nagyon sokan érkeznek az orosz–ukrán háború elől menekülve várandósan, vagy már megszületett gyerek(ek)kel és pocaklakóval együtt – tudtuk meg Görgey Zsuzsanna, a Magyarok Európában Egyesület aktivistájától. A kismamák és a gyerekek elsősorban Kárpátaljáról jönnek, de akadnak, akik Ukrajna távolabbi területeiről.

Az apák a fronton maradtak, az asszonyok pedig bíznak abban, hogy itt segítséget kapnak – mesélte az aktivista. – Ez meg is történik. Az öt nagy segélyszervezet – katolikus, református, baptista, máltai, johannita – mellett más civil szervezetek is részt vesznek a munkában, így mi is. Kórházi ellátással, felszereléssel, élelemmel, a lakhatás intézésével, munkakereséssel, ügyintézéssel tudunk segíteni, meg ami csak közben felmerül. Ami a legkedvesebb a szívemnek, hogy a tanulókat azonnal befogadták az iskolák és nagyon jó helyekre is. De vittem kamaszlányt tinikezelésre szépészeti iskolába is, és örömmel térités nélkül kezelték . Sok-sok nagyszerű, szívet melengető tapasztalatunk van.  A kedvenc ismerős budai adományboltunkban például direkt gyűjtést hirdettek a támogatottjaink számára és az adományozók a legszebb, minőségi női és baba higiéniai felszereléseket vásárolták meg, örömmel adták át. A magyar szív megmozdult és a legjobbját hozta elő.

Nem légből kapott a kérdés, hogy vajon milyen hatással van a válság a hazai gyermekvállalási kedvre. A Magyar Európában Egyesület fő küldetésének tekinti, hogy a döntés elé kerülő, sokszor magukra maradt kismamákat segítsék abban, akarják és vállalják a gyermeket. A civil szervezet megfigyelései szerint a következetes kormányzati családpolitika nagyon sokat javított a magyarországi helyzeten, 2010 utántól egyre kevesebb terhesség végződött abortusszal. De vajon nem félő, hogy a jelenlegi, nehezedő körülmények többeket elbizonytalanítanak?

A magyar nép egy életszerető csodálatos életerős nép, minden évszázadban volt valamilyen komoly megpróbáltatása – mesélte Görgey Zsuzsanna. – A tatárjárás idején a népesség 70 százalékkal megfogyatkozott, de feléledt, és itt vagyunk. Volt, amikor az ország kétharmadát elcsatolták, és ez sem tudta tönkre tenni. Még soha ennyire jó helyzetben nem volt az ország. Fenyegetettség van, de az összefogás segíthet a túlélésben, a kilábalásban. Egyébként az egyedülálló családtámogatási rendszer a háborús kiadások mellett sem csökkent, sőt növelni tervezik.

Amint azt a szakember elmondta a civil szervezetek összedolgoznak, így tehát bármelyiket is keresi meg valaki tanácsért vagy konkrét segítségért, szinte bármilyen problémát meg tudnak oldani. A Magyarok Európában Egyesületet itt lehet elérni, bárki bizalommal fordulhat hozzájuk.

– Eszembe jutott egy ismerős 94 éves néni. Amint meglátott, szomorúan mesélte, hogy annak idején, Budapest ostroma alatt lett várandós a kisfiával. Félt a háborútól, félt, hogy majd katona lesz a fia, így aztán inkább abortálta. A háború elmúlt, hetven éve béke van, ő pedig hetven éve siratja a meg nem szült kisfiát.  Az életben bármi előfordulhat, de a halál visszafordíthatatlan.

Kapcsolódó írásaink