Egészség
A professzor megnevezi a gyomornak kevésbé ártalmas alkoholt
Azok az emberek, akik ésszerű mennyiségben fogyasztanak alkoholt, tovább élnek

Az orvosok emlékeztetnek, hogy az alkoholfogyasztás súlyosan károsíthatja az egészséget. De van olyan vélemény is, hogy abszolút absztinensnek lenni sem a legjobb választás.
Mindenben fontos a mértékletesség. Még ha gasztroenterológiai betegségekben szenved is, néha akkor is ihat alkoholt, de nem mindet. Erről „Doktor Péter” mondta Jurij Uszpenszkij orvos-gasztroenterológus.
Kinek nem megengedett az alkohol
„Az alkohollal kapcsolatban nincsenek szigorú tilalmak. Egy peptikus fekélybetegségben szenvedő betegnek azt mondani, hogy „ne igyon alkoholt” – azt jelenti, hogy empirikus döntésre kárhoztatjuk – magyarázta a szentpétervári szabadfoglalkozású gasztroenterológus professzor Uspensky. – El kell magyarázni az ilyen betegségben szenvedő betegnek, hogy az alkohol ésszerű mennyiségben fogyasztható, és jobb, ha az erős alkoholt választja, mert a gyenge lédús hatású, a 40 fokos pedig – barnító, égető hatású, kevésbé káros a gyomorra”.
Nincs olyan sok gasztroenterológiai betegség, amikor az alkohol szigorúan tilos, tisztázza az orvos.
„Ilyen az alkoholos májbetegség és az alkoholos hasnyálmirigybetegség. Ami a többi gasztroenterológiai betegséget illeti, az alkohol nem tilos” – magyarázza a gasztroenterológus.
Kár és haszon
Uspensky professzor szerint a száraz vörösbor fontos termék az étrendben, mert a benne lévő resveratrol erős antioxidáns, amely csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatokat.
„Nem véletlen, hogy Franciaországban, ahol az ételek meglehetősen zsírosak – libamájat, sajtot esznek, de az emberek száraz vörösbort fogyasztanak – a legalacsonyabb a szívinfarktus aránya Európában” – mondja Jurij Uszpenszkij.
De fontos emlékezni az ésszerű mértékről és az alkoholfogyasztás kultúrájáról.
„A romantikus országokban az emberek megisznak egy pohár bort ebédidőben és két pohárral este, és nem válnak alkoholfüggővé. Legalábbis ez az arány nem magasabb, mint Oroszországban. A bor értékes termék, a lényeg, hogy ne vigyük túlzásba, persze senki sem beszél visszaélésről” – mondja az orvos.
Ésszerű mennyiség
A professzor elfogadható alkoholadagnak nevezte egy nő számára, akinek nincs ellenjavallata az alkohollal szemben - egy normál pohár száraz vörösbor, egy férfi számára – kettő, mivel a férfiak és a nők szervezetének eltérő képességei vannak az alkohol anyagcseréjére.
„A népességvizsgálatok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik ésszerű mennyiségben fogyasztanak alkoholt, tovább élnek, és a kognitív képességeket is tovább megőrzik, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. De fontos megjegyezni, hogy nagy mennyiségben az alkohol gonosszá válhat” – foglalja össze Jurij Uszpenszkij professzor.