Bűnügy

Bűnösnek vallotta magát az a francia állampolgár, akit katonai adatok illegális gyűjtésével vádolnak Oroszországban

A kihallgatás során teljes mértékben elismerte bűnösségét

Oroszországban kihallgatása során bűnösnek vallotta magát az a francia állampolgár, akit a múlt hónapban vettek őrizetbe, és azzal vádolnak, hogy nem regisztráltatta magát külföldi ügynökként, miközben illegálisan gyűjtött érzékeny katonai információkat – közölték szerdán orosz nyomozók.

Bűnösnek vallotta magát az a francia állampolgár, akit katonai adatok illegális gyűjtésével vádolnak Oroszországban
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Silas Stein

Laurent Vinatier francia kutató hosszú ideje dolgozott Oroszországban. A múlt hónapban a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai egy Moszkva központjában lévő étteremben őrizetbe vették.

Azzal vádolják, hogy nem jelentkezett be külföldi ügynökként, és szándékosan gyűjtött olyan katonai információkat, amelyeket külföldi hírszerző szolgálatok Oroszország biztonságának megkárosítására használhattak fel.

Emmanuel Macron francia államfő cáfolta, hogy Vinatier, aki a Humanitárius Párbeszéd Központjának (HD), egy svájci székhelyű konfliktusközvetítő csoportnak az alkalmazottja, a francia államnak dolgozott volna. Macron letartóztatását az orosz dezinformációs kampány részenek minősítette.

Az orosz Nyomozó Bizottság közleményében az szerepelt, hogy „a francia állampolgár bűnösnek vallotta magát az orosz katonai tevékenységgel kapcsolatos illegális információgyűjtésről szóló büntetőügyben. A kihallgatás során teljes mértékben elismerte bűnösségét”.

Az orosz nyomozók szerint Vinatier több éven át nem tartotta be a külföldi ügynökökről szóló orosz törvényt, és az orosz állampolgárokkal tartott találkozókon katonai információkat gyűjtött.

Az orosz hatóság közölte, hogy hét tanút hallgattak ki, akiktől Vinatier katonai információkat próbált gyűjteni – és hogy néhány találkozójukról felvételek is készültek.

Vinatier letartóztatását követő nyilatkozatában munkáltatója, a HD azt közölte: „A HD pártatlan és független közvetítő szervezetként végzett tevékenységei során embereink világszerte dolgoznak, és rendszeresen találkoznak tisztségviselők, szakértők és más felek széles körével azzal a céllal, hogy előmozdítsák a fegyveres konfliktusok megelőzésére, enyhítésére és megoldására irányuló erőfeszítéseket.”

A 47 éves Vinatier akár öt év börtönbüntetésre is számíthat. Augusztus 5-ig előzetes letartóztatásba helyezték, annak ellenére, hogy a francia nagykövetség támogatta a szabadlábra helyezésére irányuló kérelmet.

Kapcsolódó írásaink