Bűnügy

Betegét molesztálta egy háziorvos

A vádlott a bűncselekmények elkövetésének időpontjában kóros elmeállapotban szenvedett

Kényszergyógykezelés elrendelését indítványozza a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség azzal a külföldi állampolgárságú orvossal szemben, aki szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette betegét – közölte a Fővárosi Főügyészség kedden az MTI-vel.

Betegét molesztálta egy háziorvos
Az orvos szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette betegét (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Image Source/Jose Pelaez

A vádirat szerint a férfi felnőtt háziorvosként ügyeletet látott el egy fővárosi kerületi egészségügyi szolgáltatónál, ahol 2021 júliusában megvizsgált egy nőt. A vizsgálat során a férfi „az orvosi hivatásából adódó hatalmi helyzetével visszaélve” a vizsgálóágyon fekvő, kiszolgáltatott helyzetben lévő sértettet arra kényszerítette, hogy eltűrjön „a vizsgálat keretébe nem illő, szexuális tartalmú érintéseket” is.

A vádlott a bűncselekmények elkövetésének időpontjában és az azt követő időszakban is olyan kóros elmeállapotban szenvedett, amely „képtelenné tette cselekménye társadalomra veszélyességének” felismerésében, illetve abban, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen – állapította meg a vádhatóság.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség a férfival szemben gyógykezelése alatt álló személy sérelmére elkövetett „szexuális kényszerítés bűntette és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés” vétsége miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra, és kényszergyógykezelés alkalmazását indítványozta. A főügyészség hozzátette, a vádlott jelenleg más ügyben áll kényszergyógykezelés alatt.

Az ügyben illetékes Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságon júniusban tartott előkészítő ülésen a férfi nem ismerte be bűnöségét, ezért a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet.

A közlemény külön kitért a kényszergyógykezelés fogalmára, amely „a társadalom védelme és a terhelt gyógyítása érdekében, az ilyen esetekben a törvény kötelező rendelkezése alapján alkalmazandó” – írták, hozzátéve, hogy az határozatlan ideig tartó büntetőjogi intézkedés.

Kapcsolódó írásaink