Bűnügy

Több mint negyven évig nyomoztak egy gyilkosságsorozat ügyében

Belgiumban lezárták a vizsgálatot a fegyveres banda ügyében

A belga ügyészség pénteken bejelentette, hogy lezárja a több mint negyven éve tartó nyomozást annak a fegyveres bandának az ügyében, amely 1982 és 1985 között egy véres áruházi rablássorozattal félelemben tartotta az országot, és amelynek 28 ember, köztük gyermekek estek áldozatul.

Több mint negyven évig nyomoztak egy gyilkosságsorozat ügyében
Ann Fransen belga államügyész bejelentette, hogy lezáarták a több int 40 éve tartó brabanti gyilkosok utáni nyomozást
Fotó: AFP/Belga/Eric Lalmand

A „brabanti gyilkosok” – ahogy a média nevezte őket – Brabant tartományban követték el a fegyveres áruházi rablásokat. A támadások két hullámban zajlottak, és az elkövetők ezalatt a 28 halálos áldozat mellett negyven embert súlyosan megsebesítettek. Az ámokfutásukhoz használt fegyvereket a banda tagjai 1981 végén lopták el egy brüsszeli csendőrlaktanyából.

A banda 1985-ben hirtelen beszüntette tevékenységét. Az ezt követő nyomozás során nem sikerült kézre keríteni az elkövetőket, és azt sem tudták megfejteni a hatóságok, hogy miért kísérték a rablásokat példátlanul véres mészárlások. A nyomozás sikertelensége parlamenti vizsgálathoz vezetett, és több olyan feltételezés látott napvilágot, hogy a banda tagjai a belga vagy külföldi állambiztonsági szervek megbízásából titkos küldetéseket hajtottak végre, vagy politikai terrorizmust folytattak.

A nyomozás lezárásáról szóló döntést pénteken jelentette be a belga szövetségi ügyészség. Azonosított elkövetők hiányában a vádiratban arra a következtetésre kellett jutni, hogy a nyomozást meg kell szüntetni – fogalmaztak.

Ann Fransen szövetségi ügyész a sajtónak nyilatkozva elmondta: „megállapíthatjuk, hogy ebben az ügyben már nem történtek aktív nyomozati lépések”.

Mint mondta, a döntést már korábban közölték a gyilkosságok áldozatainak családtagjaival.

„Nem kellemes ezt az üzenetet sem közvetíteni, sem hallani. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy megsemmisítő csapás az áldozatok szerettei számára, és nagyon együtt érzünk velük” – jelentette ki.

Az ügy lezárását a belga bírósági tanácsnak is meg kell még erősítenie.

Kapcsolódó írásaink