Bűnügy

Börtönbüntetést szabtak ki Oliver Ivanović meggyilkolásának ügyében

Négy szerb férfit, köztük három rendőrt ítéltek el

Négytől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélt pénteken egy koszovói bíróság négy szerb férfit, köztük három rendőrt Oliver Ivanović vezető koszovói szerb politikus 2018-ban történt meggyilkolásának ügyében.

Börtönbüntetést szabtak ki Oliver Ivanović meggyilkolásának ügyében
Emberek gyülekeznek a koszovói szerb politikus, Oliver Ivanović meggyilkolásának évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Belgrádban
Fotó: AFP/Anadolu/Anadolu Agency/Milos Miskov

A bíróság kimondta: a négy férfi egy 2011 óta Észak-Koszovóban aktív bűnszervezet tagja volt, és politikai okokból vették célba a mérsékelt politikusnak tartott Oliver Ivanovićot. A máig szökésben lévő Zvonko Veselinović és Milan Radoičić vezette bűnszervezet markában tartotta a rendőrséget, a helyi hatóságokat és vállalkozásokat – derült ki a vádiratból.

A börtönbüntetéseket a vádlottak távollétében hirdették ki, az ügy öt további gyanúsítottja még mindig szökésben van. A testőrként tevékenykedő Marko Rosić kapta a legsúlyosabb, tízéves szabadságvesztést, míg három rendőrre rövidebb büntetést szabtak ki. Két vádlottat felmentettek.

Oliver Ivanovicot 2018. január 16-án Kosovska Mitrovicában lőtték le pártjának központi irodája előtt. Az egyik legnagyobb befolyású politikus volt a többségében szerbek lakta Észak-Koszovóban, és bírálta a koszovói szerb kisebbségre gyakorolt belgrádi befolyást.

A szerb kormány közleményben reagált a pénteki ítélethirdetésre, és „botrányosnak” nevezte a döntést. „A vádlottakat már az eljárás lefolytatása előtt elítélték, ráadásul egy olyan eljárás előtt, amelynek folyamán háromszor is módosították a vádpontokat” – állt a belgrádi közleményben.

A gyaníthatóan a belgrádi vezetéshez közel álló Milan Radoičićot azzal is vádolják, hogy ő szervezte meg a tavaly szeptemberi észak-koszovói fegyveres támadást, amelyben egy koszovói rendőr életét vesztette.

Kapcsolódó írásaink